De geheimen van het oude Egypte blijven tot de verbeelding spreken. Dankzij de moderne technologie slagen archeologen er steeds vaker in om stukjes van dat verleden bloot te leggen.

De Egyptologe Sarah Parcak bestudeerde samen met haar team gedurende een jaar de infraroodbeelden van diverse satellieten. Die brachten de wetenschappers op het spoor van 17 nieuwe piramides, 1.000 graftomben en 3.000 oude nederzettingen.

infraroodtechnologie

Over de exactheid van de beelden bestaat weinig twijfel. De satellieten zijn uitgerust met dermate krachtige camera's dat ze zowat alle objecten kleiner dan 1 meter diameter kunnen lokaliseren. Dankzij de infraroodtechnologie kan ook het type materiaal onderscheiden worden.

De oude Egyptenaren bouwden hun huizen en andere gebouwen in klei of althans in een smurrie die een stuk geconcentreerder is dan de aarde eromheen. Op de infraroodbeelden tekenen zich daardoor heel duidelijk de contouren van huizen, tempels en graftomben af.

"De droom van elke archeoloog"

Parcak is zeer enthousiast over de gebruikte technologie en hoopt dat die in de toekomst nog tot grotere ontdekkingen kan leiden. "Een piramide blootleggen is de droom van elke archeoloog", luidt het. In Tanis is ondertussen een huis van ruim 3.000 jaar oud opgegraven. "Het is opmerkelijk hoe de contouren vrijwel perfect overeenkomen met wat de infraroodbeelden aangaven." (INM)

De geheimen van het oude Egypte blijven tot de verbeelding spreken. Dankzij de moderne technologie slagen archeologen er steeds vaker in om stukjes van dat verleden bloot te leggen. De Egyptologe Sarah Parcak bestudeerde samen met haar team gedurende een jaar de infraroodbeelden van diverse satellieten. Die brachten de wetenschappers op het spoor van 17 nieuwe piramides, 1.000 graftomben en 3.000 oude nederzettingen. infraroodtechnologie Over de exactheid van de beelden bestaat weinig twijfel. De satellieten zijn uitgerust met dermate krachtige camera's dat ze zowat alle objecten kleiner dan 1 meter diameter kunnen lokaliseren. Dankzij de infraroodtechnologie kan ook het type materiaal onderscheiden worden. De oude Egyptenaren bouwden hun huizen en andere gebouwen in klei of althans in een smurrie die een stuk geconcentreerder is dan de aarde eromheen. Op de infraroodbeelden tekenen zich daardoor heel duidelijk de contouren van huizen, tempels en graftomben af."De droom van elke archeoloog" Parcak is zeer enthousiast over de gebruikte technologie en hoopt dat die in de toekomst nog tot grotere ontdekkingen kan leiden. "Een piramide blootleggen is de droom van elke archeoloog", luidt het. In Tanis is ondertussen een huis van ruim 3.000 jaar oud opgegraven. "Het is opmerkelijk hoe de contouren vrijwel perfect overeenkomen met wat de infraroodbeelden aangaven." (INM)