10 gebeurtenissen uit ‘Gravity’ die in het echt niet kunnen

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Wetenschappers zijn mierenneukers en de ruimtefilm ‘Gravity’ ontsnapt niet aan hun kritische oog.

De ruimtefilm ‘Gravity’ met George Clooney en Sandra Bullock breekt tegenwoordig records. En dat heeft ongetwijfeld te maken met de verbluffende setting waarin de film zich afspeelt: de ruimte.

De makers van film lieten zich tijdens de ‘making of’ van de ‘blockbuster van het jaar’ adviseren door astronauten om de accuraatheid van de gebeurtenissen te garanderen. Regisseur Alfonso Cuarón gaat er zelfs prat op dat de film zo waarheidsgetrouw mogelijk is en dat is hij ook. Maar voor de mierenneukers onder u: deze 10 elementen uit de film kunnen volgens astronauten en astronomen wetenschappelijk gezien gewoonweg niet.

Opgelet: dit artikel bevat een aantal ‘spoilers’. Als u ‘Gravity’ nog wil gaan zien, leest u dit stukje best na uw bioscoopbezoek.

De impact van het ruimteafval

Het internationaal ruimtestation (ISS) en andere ruimteschepen zijn doorgaans uitgerust met een schild om de impact van een inslag van ruimteafval te beperken. Een apocalyps met een daaropvolgende kettingreactie zoals in de film het geval is, is dus niet geloofwaardig. Wetenschappers zijn het er wel over eens dat het Kessler-syndroom, het gevaar geraakt te worden door een stuk ruimtepuin, een steeds groter probleem wordt voor toekomstige ruimtemissies.

Ruimteafval uit de verte zien aankomen

Ruimteafval beweegt zich zo snel voort, namelijk tien keer sneller dan de snelheid van een kogel, dat men de objecten niet kan zien aankomen. In de film doet het aankomende puin de harten van de protagonisten sneller slaan, maar in het echt is daar geen tijd voor.

De Hubble-ruimtetelescoop, het ISS en het Chinese ruimtestation draaien in eenzelfde baan

De ruimtetelescoop Hubble, het Internationaal ruimtestation en het Chinese ruimtestation draaien in werkelijkheid in drie compleet verschillende banen, niet alleen wat de hoogte betreft, maar ook de vorm van de baan. Het is dus onmogelijk om ze, zoals in de film, allemaal naast elkaar te zien. Om dan van het ene object naar het andere te springen, wordt een moeilijke klus.

Sandra Bullock laat George Clooney los. Hij verdwijnt in het niets

Misschien we de grootste fout in de film. In werkelijkheid is het niet nodig om George Clooney los te laten, aangezien Sandra Bullock stil hangt. Er werken dus geen externe krachten meer op hem in. Het enige wat Bullock had moeten doen, is Clooney voorzichtig naar haar toetrekken. Er is dus geen enkele reden waarom George Clooney moet sterven in de film, dames.

Met een brandblusapparaat door de ruimte

Zich in de ruimte voortbewegen met behulp van een brandblusapparaat is in theorie mogelijk, maar in het echt zou Bullock zodanig over kop beginnen tollen dat ze zichzelf nooit zou kunnen oriënteren om zich in de juiste richting voort te stuwen.

De jetpack van George Clooney

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zou haar astronauten nooit toelaten om al grappend en grollend dergelijk stuntvliegwerk uit te voeren met een jetpack zoals George Clooney dat doet. De hoeveelheid drijfgas zou bovendien ontoereikend zijn.

Sandra Bullock in onderbroek en -hemdje

Met wat Bullock in ‘Gravity’ onder haar ruimtepak draagt, zou ze het in werkelijkheid niet lang uithouden. Ze zou namelijk sterven van de hitte en de film zou snel gedaan zijn. Echte astronauten dragen onder hun astronautenpak een lange onderbroek, verkoelingselementen en een pamper. Maar we begrijpen natuurlijk ook dat dit voor een Hollywoodfilm een pak minder sexy is dan de mooie billen van Sandra Bullock. Bovendien duurt het uitdoen van een ruimtepak in werkelijkheid bijna een uur en niet, zoals in de film, een minuut.

Het piekfijne kapsel van Sandra Bullock

Alles in ‘Gravity’ is onderhevig aan de gewichtloosheid in de ruimte, behalve de coiffure van Hollywoodbabe Sandra Bullock, blijkbaar. Gedurende de hele film gaat er niet een haartje rechtop staan, zelfs niet van de schrik. Straf!

Het prachtige beeld van de Aarde in de achtergrond

Volgens de tweede man op de maan, Buzz Aldrin – en hij kan het weten – zijn de beelden van de Aarde vanuit de ruimte te helder. En wie zijn wij om hem tegen te spreken. Aldrin zei wel genoten te hebben van hoe de film de gewichtloosheid in beeld brengt.

De ruimteziekte van Sandra Bullock

Een zieke, bijna brakende Bullock voert de nodige werkzaamheden uit aan de ruimtetelescoop Hubble, maar in werkelijkheid zou de astronaute al lang over haar misselijkheid heen geweest zijn tegen de tijd dat ze in de ruimte was en een ruimtewandeling moest uitvoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content