1 arts op 12 wil psychische bijstand

8,3 procent van de artsen heeft behoefte aan een behandeling voor psychische klachten.

8,3 procent van de artsen heeft behoefte aan een behandeling voor psychische klachten.

Eén arts-specialist op vier vond het de afgelopen drie maand omwille van mentale en fysieke druk moeilijk om goed om te gaan met de werkbelasting. Geen wonder dus dat 8,3 procent van de artsen, 1 op 12, behoefte heeft aan coaching, counseling of een behandeling voor de eigen eventuele psychische klachten. Dat schrijft het 14-daagse vakblad de Specialisten die een enquête uitvoerde omtrent middelenafhankelijkheid.

De enquête omvatte ook een rits vragen over zorgbehoefte en werkbelasting. Men neemt immers aan dat stress en werkdruk middelenafhankelijkheid in de hand werken. De toch wel opmerkelijke resultaten in een notendop:

1. Voor een vierde van de artsen brengt hun mentale of fysieke ingesteldheid hun professioneel functioneren in het gedrang. Bij het gros blijft dit beperkt tot één keer per maand. Een kleine 10 procent heeft het verschillende malen per maand tot zelfs een paar keer per week lastig omwille van de mentale druk. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor, zij het minder uitgesproken, als gevolg van de fysieke belasting.

2. Niet minder dan 8,3 procent van de artsen, 1 op 12, heeft behoefte aan coaching, counseling of een behandeling voor de eigen eventuele psychische klachten. Bij vrouwelijke specialisten loopt dat zelfs op tot 1 op 10 (10,6 procent). 46,0 procent heeft geen behoefte aan coaching wegens geen psychische klachten. Terwijl meer dan twee op vijf (44,5 procent) gewoon ‘neen’ antwoordt en in het midden laat of men al dan niet psychische klachten heeft.

3. Eén op drie artsen heeft contacten binnen het ziekenhuis waar men indien nodig te rade kan gaan voor medische hulp in geval van psychische problemen.

4. De meesten lijken zich hiervoor toch beter op hun gemak te voelen buiten het ziekenhuis. Bijna drie op vijf artsen (57,3 procent) zegt immers in geval van problemen over een extramurale vertrouwenspersoon te beschikken, iemand van buiten het ziekenhuis dus.

5. Toch lijkt het met de stress nog zo’n vaart niet te lopen. De artsen werd ook gevraagd om punten toe te kennen aan hun werkvermogen als medische specialist of specialist in opleiding. 19,2 procent gaf 10 op 10, 31,8 procent gaf 9 op 10 en 30 procent 8 op 10. 81 procent van de artsen-specialisten haalt dus grote onderscheiding qua werkvermogen. Slechts een minderheid (6,5 procent) evalueerde zichzelf minder werklustig. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content