Volgens de internationale actiegroep Oceana worden jaarlijks miljoenen haaien gevangen in de Atlantische Oceaan. Zo werden in de loop van 2008 naar schatting 1,3 miljoen haaien gevangen, al denkt de organisatie dat dit aantal maar liefst drie keer hoger ligt.

In 2008 maakten 11 van de 48 landen die deel uitmaken van de Internationale Commissie voor het beheer van de Atlantische Tonijn (ICCAT) geen cijfers bekend over haaienvangsten. Huidige gegevens van ICCAT in verband met de vangsten worden dan ook beschouwd als onvolledig.

Maar liefst drie vierde van de haaiensoorten zijn in bepaalde delen van de Atlantische Oceaan bedreigd. De Noord-Atlantische populatie van witpunthaaien is afgenomen met 70 procent. De populatie hamerhaaien is zelfs gedaald met 99 procent. "Het is tijd om de belangrijkste roofvis van onze oceanen te beschermen", aldus wetenschapster Elizabeth Griffin Wilson.

Oceana pleit daarom tijdens een bijeenkomst van de ICCAT voor maatregelen om de dieren te beschermen.

Volgens de internationale actiegroep Oceana worden jaarlijks miljoenen haaien gevangen in de Atlantische Oceaan. Zo werden in de loop van 2008 naar schatting 1,3 miljoen haaien gevangen, al denkt de organisatie dat dit aantal maar liefst drie keer hoger ligt. In 2008 maakten 11 van de 48 landen die deel uitmaken van de Internationale Commissie voor het beheer van de Atlantische Tonijn (ICCAT) geen cijfers bekend over haaienvangsten. Huidige gegevens van ICCAT in verband met de vangsten worden dan ook beschouwd als onvolledig. Maar liefst drie vierde van de haaiensoorten zijn in bepaalde delen van de Atlantische Oceaan bedreigd. De Noord-Atlantische populatie van witpunthaaien is afgenomen met 70 procent. De populatie hamerhaaien is zelfs gedaald met 99 procent. "Het is tijd om de belangrijkste roofvis van onze oceanen te beschermen", aldus wetenschapster Elizabeth Griffin Wilson. Oceana pleit daarom tijdens een bijeenkomst van de ICCAT voor maatregelen om de dieren te beschermen.