Opinie

Tessa Vermeiren

Wereldnieuws uit Spiere-Helkijn

Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

In de maandagkrant was het een berichtje van een paar lijnen : meisje overlijdt na trap van paard in Spiere-Helkijn. Een serieus ongeval binnen zijn ware proporties gebracht.Zondagmiddag om 3 uur was dat bericht de uitgebreide opener van het Radio 1 nieuws, gevolgd door een breedvoerig item over wat de gevolgen zijn voor je carrière van slordigheid op kantoor in in je leven. Niet zo erg bleek, dus we konden fluitend weer verder rijden, nadat we eerst onze dagdagelijkse portie drama en ontroering van dichtbij hadden gekregen.

In de maandagkrant was het een berichtje van een paar lijnen : meisje overlijdt na trap van paard in Spiere-Helkijn. Een serieus ongeval binnen zijn ware proporties gebracht.

Zondagmiddag om 3 uur was dat bericht de uitgebreide opener van het Radio 1 nieuws, gevolgd door een breedvoerig item over wat de gevolgen zijn voor je carrière van slordigheid op kantoor in in je leven. Niet zo erg bleek, dus we konden fluitend weer verder rijden, nadat we eerst onze dagdagelijkse portie drama en ontroering van dichtbij hadden gekregen.

Ik weet het, om 3 uur op zondag luistert geen hond naar het radionieuws behalve mensen die onderweg zijn of aan de vaat. En het zal ook wel zo zijn dat de bezetting van zo’n nieuwsredactie op dat moment van de week minimaal is. Maar toch… Nieuws zou iets meer mogen zijn dan een paar luchtige berichten van persagentschappen voorlezen. Of ben ik te veeleisend? Het is toch niet mogelijk dat die zondag over de hele wereld niets te melden viel dan zeer regionaal nieuws en een bericht dat op elk moment als stoplap kan worden gebruikt.
Half Vlaanderen was aan de krokusuittocht bezig en de andere helft stond naar een carnavalsstoet te kijken of zat op het puntje van zijn stoel de laatste match van Kim Clijsters te volgen. Maar toch, er zijn altijd mensen die luisteren.

Als dit het prille begin is van de restyling van Radio 1, vraag ik mij als luisteraar af, op welke Vlaamse zender je straks nog terecht zal kunnen voor nieuws.

Terwijl de wereld voor de doorsnee consument met een paar muisklikken te verkennen is, à la minute, worden de andere media steeds enger en beperken ze steeds meer hun horizon.
Het lijkt wel of ze het al opgegeven hebben daar op de VRT om die wereld ook via de eter nog wat open te gooien. “Altijd dicht bij jou” van Radio 2 is duidelijk de meest succesrijke slogan, hebben de recente luistercijfers inderdaad bewezen. Niet meer moeilijk doen voor de luisteraar, alleen vermaak.
Natuurlijk is er Nieuwsnet waar de openbare omroep online zijn best doet. Maar uit het behang, waar nog steeds zeer vel mensen naar luisteren, lijkt nog overwegend muziek te komen en, op het uur dat een mens in zijn auto of aan het fornuis toch ook auditief wat informatie of nieuws wil meepikken, al te veel trivialiteiten. Geserveerd door te talrijke nuffige meisjes à la Lisbeth Imbo of Annemie Peeters, die ook ernstige berichten of commentaren lichtvoetig reduceren tot entertainment. Of betweters van het slag Koen Fillet die het allerliefst zelf schitteren en daarom zonder scrupules hun gasten de loef afsteken. Ik ben het slimste jongetje van de klas, luister!

Gelukkig is er nog de rust van Friedl’ Lesage ’s ochtends, en Geertje De Ceuleneer ’s middags, die de mensen laten uitspreken en niet steeds de micro naar zich toetrekken.

Partner Content