De Volkspartij behaalde een absoluut record en krijgt er elf nieuwe verkozenen bij. Dat brengt het totaal op 65 zetels op 200 in de Kamer. Met bijna een derde van alle zetels in het parlement wordt de partij de grootste in de Zwitserse Confederatie. Het laatste record dateert van 2007. Toen telde de SVP/UDC 62 zetels. Ook het aantal stemmen was nog nooit zo hoog: met 29,5 procent doet de partij het beter dan alle anderen.

Hoewel het land momenteel nog gespaard blijft van de vluchtelingenstroom, is links in Zwitserland ervan overtuigd dat de bevolking zich heeft laten leiden door angst. Uit een peiling blijkt immers dat voor 48 procent van de Zwitsers de vluchtelingenproblematiek als hoogste prioriteit geldt. "Het thema van de vluchtelingen was jammer genoeg erg dominant in de campagne", aldus Rebecca Ruiz van de socialistische partij. De PS is nu de tweede grootste formatie van het land, maar verliest wel drie zetels, tot 43 in totaal. De rechtse radicaal-liberalen winnen 3 zetels en tellen nu 33 volksvertegenwoordigers.

De Volkspartij had in de vorige regering slechts één ministerportefeuille, ten nadele van de PS en de rechts-liberalen. De partij wil nu meer gaan wegen op het beleid. Het Zwitserse systeem bepaalt dat vijf partijen de zeven ministerportefeuilles onder elkaar moeten verdelen. De nieuwe regering zou op 9 december verkozen worden door het parlement. (Belga/MVM)

De Volkspartij behaalde een absoluut record en krijgt er elf nieuwe verkozenen bij. Dat brengt het totaal op 65 zetels op 200 in de Kamer. Met bijna een derde van alle zetels in het parlement wordt de partij de grootste in de Zwitserse Confederatie. Het laatste record dateert van 2007. Toen telde de SVP/UDC 62 zetels. Ook het aantal stemmen was nog nooit zo hoog: met 29,5 procent doet de partij het beter dan alle anderen. Hoewel het land momenteel nog gespaard blijft van de vluchtelingenstroom, is links in Zwitserland ervan overtuigd dat de bevolking zich heeft laten leiden door angst. Uit een peiling blijkt immers dat voor 48 procent van de Zwitsers de vluchtelingenproblematiek als hoogste prioriteit geldt. "Het thema van de vluchtelingen was jammer genoeg erg dominant in de campagne", aldus Rebecca Ruiz van de socialistische partij. De PS is nu de tweede grootste formatie van het land, maar verliest wel drie zetels, tot 43 in totaal. De rechtse radicaal-liberalen winnen 3 zetels en tellen nu 33 volksvertegenwoordigers. De Volkspartij had in de vorige regering slechts één ministerportefeuille, ten nadele van de PS en de rechts-liberalen. De partij wil nu meer gaan wegen op het beleid. Het Zwitserse systeem bepaalt dat vijf partijen de zeven ministerportefeuilles onder elkaar moeten verdelen. De nieuwe regering zou op 9 december verkozen worden door het parlement. (Belga/MVM)