De reactor is van hetzelfde type als die van Doel 3, waar ook haarscheurtjes zijn aangetroffen. De Belgische kernreactor ligt al maanden stil.

In Doel 3 werden wel 12.000 "scheurtjes" aangetroffen, die gemiddeld ook dubbel zo groot zijn als die van Beznau, blijkt uit het document van de Zwitserse inspectiediensten.

"Maar het is niet omdat het omhulsel minder mankementen vertoont, dat de kerncentrale van Beznau veiliger is", verklaarde Sabine Stockar van de Zwitserse stichting voor Energie.

De eigenaar van de kerncentrale, Axpo, benadrukte dat de toestand van Beznau "sterk verschilt" van die van Doel 3. Volgens de exploitant blijkt uit de eerste onderzoeken dat er geen probleem is met de veiligheid. De bewuste Zwitserse kernreactor ligt sinds maart stil voor werken. Maar tijdens de zomer werd beslist om het omhulsel aan extra inspectie te onderwerpen. Begin volgend jaar zullen de Zwitserse autoriteiten (IFSN) beslissen of de kernreactor kan heropstarten of niet.

(Belga/RR)

De reactor is van hetzelfde type als die van Doel 3, waar ook haarscheurtjes zijn aangetroffen. De Belgische kernreactor ligt al maanden stil.In Doel 3 werden wel 12.000 "scheurtjes" aangetroffen, die gemiddeld ook dubbel zo groot zijn als die van Beznau, blijkt uit het document van de Zwitserse inspectiediensten. "Maar het is niet omdat het omhulsel minder mankementen vertoont, dat de kerncentrale van Beznau veiliger is", verklaarde Sabine Stockar van de Zwitserse stichting voor Energie. De eigenaar van de kerncentrale, Axpo, benadrukte dat de toestand van Beznau "sterk verschilt" van die van Doel 3. Volgens de exploitant blijkt uit de eerste onderzoeken dat er geen probleem is met de veiligheid. De bewuste Zwitserse kernreactor ligt sinds maart stil voor werken. Maar tijdens de zomer werd beslist om het omhulsel aan extra inspectie te onderwerpen. Begin volgend jaar zullen de Zwitserse autoriteiten (IFSN) beslissen of de kernreactor kan heropstarten of niet.(Belga/RR)