,

De Zwitsers hebben zondag tijdens een referendum gestemd voor het voorstel van de Zwitserse Volkspartij (SVP) om criminele en frauderende buitenlanders uit het land te zetten.

Het voorstel haalde het met 52,9 procent van de stemmen. De rechtse SVP voorziet in het voorstel dat buitenlanders die zich aan zware delicten hebben schuldig gemaakt het land moeten verlaten.

De partij voert aan dat migranten in Zwitserland meer dan proportioneel verantwoordelijk zijn voor misdaad. Meer dan zestig procent van de gevangenen in het land heeft niet de Zwitserse nationaliteit, aldus de SVP.

Uitzetting na straf in Zwitserland

De misdrijven die voor de partij in aanmerking zouden moeten komen om buitenlanders het land uit te zetten, zijn onder meer verkrachting, zware seksuele inbreuken en drugstrafiek. Ook buitenlanders die zich hebben bezondigd aan zwartwerk of gesjoemeld hebben met sociale uitkeringen komen in aanmerking voor de maatregel.

Veroordeelden zouden eerst hun straf uitzitten in Zwitserland en dan het land uitgezet worden.

De Zwitserse regering had de kiezers opgeroepen om tegen het voorstel van de SVP te stemmen. Ze had een tegenvoorstel gedaan waarbij uitzetting voor sommige misdrijven mogelijk zou zijn, maar met een individuele beoordeling van de gevallen.

Door de goedkeuring van het SVP-voorstel zal het Zwitsers parlement een lijst moeten opstellen met misdrijven die leiden tot automatische uitwijzing. Dat kan echter nog een hele tijd duren.

Minaretten

De SVP gebruikte voor haar campagne voor het referendum posters waarbij een wit schaap een zwart schaap van een Zwitserse vlag trapt.

De partij is niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar slaagde ze er via een referendum in dat er geen nieuwe minaretten in Zwitserland mogen worden gebouwd. Die beslissing werd veroordeeld door mensenrechtengroeperingen en buitenlandse regeringen.

In Zwitserland zijn maar 100.000 handtekeningen nodig om een referendum af te dwingen.

De Zwitsers hebben zondag tijdens een referendum gestemd voor het voorstel van de Zwitserse Volkspartij (SVP) om criminele en frauderende buitenlanders uit het land te zetten.Het voorstel haalde het met 52,9 procent van de stemmen. De rechtse SVP voorziet in het voorstel dat buitenlanders die zich aan zware delicten hebben schuldig gemaakt het land moeten verlaten.De partij voert aan dat migranten in Zwitserland meer dan proportioneel verantwoordelijk zijn voor misdaad. Meer dan zestig procent van de gevangenen in het land heeft niet de Zwitserse nationaliteit, aldus de SVP.Uitzetting na straf in ZwitserlandDe misdrijven die voor de partij in aanmerking zouden moeten komen om buitenlanders het land uit te zetten, zijn onder meer verkrachting, zware seksuele inbreuken en drugstrafiek. Ook buitenlanders die zich hebben bezondigd aan zwartwerk of gesjoemeld hebben met sociale uitkeringen komen in aanmerking voor de maatregel.Veroordeelden zouden eerst hun straf uitzitten in Zwitserland en dan het land uitgezet worden.De Zwitserse regering had de kiezers opgeroepen om tegen het voorstel van de SVP te stemmen. Ze had een tegenvoorstel gedaan waarbij uitzetting voor sommige misdrijven mogelijk zou zijn, maar met een individuele beoordeling van de gevallen.Door de goedkeuring van het SVP-voorstel zal het Zwitsers parlement een lijst moeten opstellen met misdrijven die leiden tot automatische uitwijzing. Dat kan echter nog een hele tijd duren.MinarettenDe SVP gebruikte voor haar campagne voor het referendum posters waarbij een wit schaap een zwart schaap van een Zwitserse vlag trapt.De partij is niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar slaagde ze er via een referendum in dat er geen nieuwe minaretten in Zwitserland mogen worden gebouwd. Die beslissing werd veroordeeld door mensenrechtengroeperingen en buitenlandse regeringen.In Zwitserland zijn maar 100.000 handtekeningen nodig om een referendum af te dwingen.