Zwitsers stemmen voor kernuitstap

21/05/17 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:55

Bron: Belga

Bij de volksraadpleging over een nieuwe energiewet met kernuitstap in Zwitserland tekent zich volgens de prognoses een duidelijk positief antwoord af.

Zwitsers stemmen voor kernuitstap

Vlag Zwitserland © iStock

De trend wijst volgens het peilingsbureau GFS naar een instemming van rond de 58 procent over heel het land. Dat zegden experts zondag op de Zwitserse tv-zender SRF.

De wet verbiedt de bouw van nieuwe kerncentrales, verstrengt de referentiewaarden voor de CO2-uitstoot van personenwagens en verhoogt de financiering van onderzoek naar hernieuwbare energie. Ook voor de sanering van bestaande gebouwen zal meer energie-efficiëntie geëist worden.

Een initiatief van de Groenen die een deadline voor de kernuitstap tegen 2029 wilden vastleggen, hadden de Zwitsers in de herfst van vorig jaar naar de prullenmand verwezen.

Dat moet deels gefinancierd worden door een verhoging van de energierekening. De conservatieve Volkspartij SVP had er al voor gewaarschuwd dat de Zwitsers exorbitante elektriciteitsrekeningen zullen moeten betalen. De wet zou begin 2018 in voege treden.

De bestaande kerncentrales blijven aan het elektricteitsnet gekoppeld zolang ze veilig zijn.

Bijna 60 procent van de Zwitserse elektriciteit wordt vandaag al opgewekt door duurzame bronnen, meer bepaald door waterkracht.

Onze partners