Zwitserland schort wapenleveringen aan Saoedi-Arabië op

© Reuters

Zwitserland voert voorlopig geen wapenonderdelen meer uit naar Saoedi-Arabië wegens de affaire-Khashoggi. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt. Daarnaast besliste ze om af te zien van een geplande versoepeling van de regelgeving rond wapenexport.

Al sinds 2009 laat Zwitserland geen leveringen van oorlogsmateriaal aan Riyad meer toe. Tot nu toe mochten reserveonderdelen, munitie en vuurwapens voor privaat gebruik wel nog naar Saoedi-Arabië worden geëxporteerd. Als gevolg van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, heeft de Zwitserse regering nu echter beslist dat voorlopig ook geen reserveonderdelen voor vuurwapens meer gestuurd morgen worden. Het ministerie van Economie benadrukt dat het om ‘slechts een tijdelijke maatregel’ gaat.

Khashoggi – onder meer columnist voor The Washington Post – werd op 2 oktober voor het laatst gezien toen hij het consulaat van Saoedi-Arabië in het Turkse Istanboel binnenging. Volgens Ankara voerde een vijftienkoppig Saoedisch doodseskader de moord uit. Saoedi-Arabië bleef aanvankelijk ontkennen iets met de dood van Khashoggi te maken te hebben, maar zag zich genoodzaakt om uiteindelijk toe te geven dat het om een ‘niet-geautoriseerde’ Saoedische operatie ging zonder medeweten van bovenaf.

Eerder op de dag had de Zwitserse regering ook al aangekondigd dat ze een geplande versoepeling van de regels voor wapenexport gaat schrappen. Ze wilde het de noodlijdende Zwitserse wapenbedrijven voortaan mogelijk maken om wapens te leveren aan landen waar een burgeroorlog heerst, ‘als er geen aanwijzingen zijn dat ze in het interne conflict worden ingezet’. Op de maatregel kwam heel wat protest. Tegenstanders drongen aan op een referendum. Omdat ze vreesde dat een volksraadpleging tot juist nog strengere wapenregels zou kunnen leiden, besliste de regering om de hervorming te laten vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content