Bouteflika heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in zijn land, maar verblijft momenteel in Zwitserland voor medische zorgen.

In het verzoek vraagt de advocate Saskia Ditisheim, voorzitter van de Zwitserse afdeling van de ngo Advocaten Zonder Grenzen, de benoeming van een of meerdere curatoren om de gezondheid van Bouteflika te bepalen. Bedoeling is dat de curatoren een medische verklaring zouden krijgen waarin staat of Bouteflika in staat is om een land te besturen of niet.

Het is niet duidelijk of het Zwitserse gerecht toegezegd heeft om de aanvraag te onderzoeken en of ze een kans heeft om aanvaard te worden. De advocaat, die handelt op vraag van een niet-geïdentificeerde Algerijnse burger, beweert dat Bouteflika door zijn "zwakke gezondheid" gemanipuleerd wordt door zijn entourage.

De campagnedirecteur van Bouteflika, Abdelghani Zaalane, verklaarde donderdag dat zijn gezondheidstoestand niet verontrustend is. De 82-jarige president is al twintig jaar aan de macht. Sinds hij een beroerte kreeg in 2013 verschijnt hij nauwelijks nog in het openbaar. Bouteflika, die aan zijn rolstoel gebonden is, reisde op 24 februari af naar Zwitserland voor medische controles.

In Algerije braken er manifestaties uit omdat de president zich opnieuw kandidaat stelt voor de verkiezingen in april.

Meer dan honderd gewonden bij rellen in Algerijnse hoofdstad

Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt in de Algerijnse hoofdstad Algiers toen betogingen tegen de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika uitdraaiden op geweld. Dat melden ziekenhuisbronnen zaterdag.

Sommige mensen raakten gewond door stenen en rubberen kogels, terwijl anderen bevangen werden door het traangas dat de veiligheidsdiensten vrijdag gebruikten. Dat zegt een bron in het Mustapha Pacha-ziekenhuis in Algiers. Vrijdag kwamen honderdduizenden mensen op straat in de hoofdstad om te betogen, omdat president Bouteflika zich opnieuw kandidaat stelt voor de verkiezingen in april.

Ook in de provincies Batna, Bouira, Skikda en M'Sila braken er protesten uit, melden lokale media. In Algiers zouden vrijdag ook 195 betogers gearresteerd zijn en 112 agenten gewond geraakt zijn, zei het directoraat-generaal voor nationale veiligheid vrijdagavond.

Bouteflika heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in zijn land, maar verblijft momenteel in Zwitserland voor medische zorgen.In het verzoek vraagt de advocate Saskia Ditisheim, voorzitter van de Zwitserse afdeling van de ngo Advocaten Zonder Grenzen, de benoeming van een of meerdere curatoren om de gezondheid van Bouteflika te bepalen. Bedoeling is dat de curatoren een medische verklaring zouden krijgen waarin staat of Bouteflika in staat is om een land te besturen of niet. Het is niet duidelijk of het Zwitserse gerecht toegezegd heeft om de aanvraag te onderzoeken en of ze een kans heeft om aanvaard te worden. De advocaat, die handelt op vraag van een niet-geïdentificeerde Algerijnse burger, beweert dat Bouteflika door zijn "zwakke gezondheid" gemanipuleerd wordt door zijn entourage. De campagnedirecteur van Bouteflika, Abdelghani Zaalane, verklaarde donderdag dat zijn gezondheidstoestand niet verontrustend is. De 82-jarige president is al twintig jaar aan de macht. Sinds hij een beroerte kreeg in 2013 verschijnt hij nauwelijks nog in het openbaar. Bouteflika, die aan zijn rolstoel gebonden is, reisde op 24 februari af naar Zwitserland voor medische controles. In Algerije braken er manifestaties uit omdat de president zich opnieuw kandidaat stelt voor de verkiezingen in april. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt in de Algerijnse hoofdstad Algiers toen betogingen tegen de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika uitdraaiden op geweld. Dat melden ziekenhuisbronnen zaterdag.Sommige mensen raakten gewond door stenen en rubberen kogels, terwijl anderen bevangen werden door het traangas dat de veiligheidsdiensten vrijdag gebruikten. Dat zegt een bron in het Mustapha Pacha-ziekenhuis in Algiers. Vrijdag kwamen honderdduizenden mensen op straat in de hoofdstad om te betogen, omdat president Bouteflika zich opnieuw kandidaat stelt voor de verkiezingen in april. Ook in de provincies Batna, Bouira, Skikda en M'Sila braken er protesten uit, melden lokale media. In Algiers zouden vrijdag ook 195 betogers gearresteerd zijn en 112 agenten gewond geraakt zijn, zei het directoraat-generaal voor nationale veiligheid vrijdagavond.