Vanaf 1 juli kunnen hoerenlopers in Zweden maximaal een jaar cel krijgen in plaats van zes maanden tot nu toe. Dat is een verdubbeling sinds het verbod op betaalde liefde twaalf jaar geleden werd ingevoerd.

De parlementsleden vinden de verdubbeling van de maximumstraf gerechtvaardigd omdat de bestraffing voor het "misbruik" van "weerloze" prostituees tot nu toe te mild was.

In 1999 was Zweden het eerste land ter wereld dat "hoerenlopen" buiten de wet stelde. Tussen 1999 en 2009 zijn in het Scandinavische land 660 mannen veroordeeld voor een bezoek aan een prostituee. Van hen kwam 85 procent ervan af met een geldboete.

Ook in België?

Ook in België wordt gepleit om het bordeelbezoek strafbaar te maken. Zo heeft het CDH een "prostitutieplan" uitgewerkt waarbij de aankoop van seksuele diensten over drie jaar strafbaar moet worden.

Het plan bevestigt vooreerst een reeks principes, zoals het feit dat het lichaam geen koopwaar is, dat prostitutie geen "normaal" beroep is en dat het ongelijkheden veronderstelt tussen mannen en vrouwen.

Eerste doel is een mentaliteitswissel, in samenwerking met de media, scholen en verenigingen. Voorts moet er begeleiding komen voor prostituees en moeten de klanten via campagnes en psychologische begeleiding gesensibiliseerd worden. Sluitstuk is de penalisering van het bordeelbezoek. (Belga/TE)

Vanaf 1 juli kunnen hoerenlopers in Zweden maximaal een jaar cel krijgen in plaats van zes maanden tot nu toe. Dat is een verdubbeling sinds het verbod op betaalde liefde twaalf jaar geleden werd ingevoerd. De parlementsleden vinden de verdubbeling van de maximumstraf gerechtvaardigd omdat de bestraffing voor het "misbruik" van "weerloze" prostituees tot nu toe te mild was. In 1999 was Zweden het eerste land ter wereld dat "hoerenlopen" buiten de wet stelde. Tussen 1999 en 2009 zijn in het Scandinavische land 660 mannen veroordeeld voor een bezoek aan een prostituee. Van hen kwam 85 procent ervan af met een geldboete. Ook in België? Ook in België wordt gepleit om het bordeelbezoek strafbaar te maken. Zo heeft het CDH een "prostitutieplan" uitgewerkt waarbij de aankoop van seksuele diensten over drie jaar strafbaar moet worden. Het plan bevestigt vooreerst een reeks principes, zoals het feit dat het lichaam geen koopwaar is, dat prostitutie geen "normaal" beroep is en dat het ongelijkheden veronderstelt tussen mannen en vrouwen. Eerste doel is een mentaliteitswissel, in samenwerking met de media, scholen en verenigingen. Voorts moet er begeleiding komen voor prostituees en moeten de klanten via campagnes en psychologische begeleiding gesensibiliseerd worden. Sluitstuk is de penalisering van het bordeelbezoek. (Belga/TE)