Zweden wil 'tot 80.000 afgewezen asielzoekers uitwijzen'

28/01/16 om 01:18 - Bijgewerkt om 01:21

Zweden wil tot 80.000 asielzoekers uitwijzen die vorig jaar in het land arriveerden en van wie de asielaanvraag wordt verworpen. Dat kondigde de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken, Anders Ygeman, aan.

Zweden wil 'tot 80.000 afgewezen asielzoekers uitwijzen'

Anders Ygeman, Zweeds minister van Binnenlandse Zaken © REUTERS

"We praten over 60.000 personen, maar hun aantal kan oplopen tot 80.000", aldus de minister in de krant Dagens Industri (DI) en op de openbare omroep.

Hij verduidelijkte dat de regering aan de politie en aan het migratie-agentschap heeft gevraagd om de uitwijzingen te organiseren. Normaal gezien worden afgewezen asielzoekers teruggestuurd met lijnvluchten, maar omdat het om zo'n grote aantallen gaat, wil het ministerie speciale chartervluchten inzetten. De uitwijzingen zullen ook de volgende jaren doorgaan, aldus Anders Ygeman.

45 procent afgewezen

In 2015 dienden 163.000 mensen een asielaanvraag in in Zweden, van wie 30.000 niet-begeleide minderjarigen. Zweden was daarmee in verhouding tot het inwonersaantal het belangrijkste bestemmingsland voor asielzoekers in de Europese Unie. Zweden ontving per inwoner iets meer asielzoekers dan Duitsland dat, voor een bevolking van 80 miljoen, 1,1 miljoen asielaanvragen binnenkreeg.

Van de 58.000 tot dusver in Zweden afgehandelde asielaanvragen, werd 55 procent aanvaard.

Vooral de opvang van niet-begeleide minderjarigen zorgt voor kopbrekens bij lokale besturen in het land. Eerder deze week is een jonge vrouw, die werkte in een asielcentrum, door een 15-jarige doodgestoken, wat een schokgolf veroorzaakte.

(Belga/RR)

Onze partners