Zweedse procureurs hebben voorgesteld naar Londen af te reizen om er ter plaatse Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, te verhoren. De man wordt door twee vrouwen van verkrachting beschuldigd.

Uitlevering

Assange houdt zich momenteel nog steeds schuil in de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad. In 2010 vaardigde Zweden al een arrestatiebevel uit, maar de 43-jarige weigert terug te keren naar het land. Dat uit vrees door Zweden aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd.

De VS wil Assange namelijk voorleiden voor zijn rol in de publicatie op WikiLeaks van geclassificeerde Amerikaanse diplomatieke, militaire documenten gegevens van de inlichtingendiensten.

DNA

De klokkenluider vroeg al langer dat het Zweedse parket een advocaat ter plaatse zou sturen. 'We hebben een aanvraag gestuurd naar de advocaten van Julian Assange om te informeren of we hem in Londen mogen ondervragen en we DNA van hem mogen verzamelen', zei procureur Marianne Ny. Waarmee ze zich dus toch bereid om zich te verplaatsen naar de Ecuadoraanse ambassade.

Assange's advocaat Per Samuelsson beschouwt de vraag van het Zweedse gerecht als een stap naar het bewijzen van zijn onschuld. 'Het is iets waar we al vier jaar om vragen. Het is de weg die we moeten volgen om hem te zuiveren van de beschuldigingen', aldus de advocaat in de krant Aftonbladet. (Belga/WB)

Zweedse procureurs hebben voorgesteld naar Londen af te reizen om er ter plaatse Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, te verhoren. De man wordt door twee vrouwen van verkrachting beschuldigd.Assange houdt zich momenteel nog steeds schuil in de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad. In 2010 vaardigde Zweden al een arrestatiebevel uit, maar de 43-jarige weigert terug te keren naar het land. Dat uit vrees door Zweden aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd. De VS wil Assange namelijk voorleiden voor zijn rol in de publicatie op WikiLeaks van geclassificeerde Amerikaanse diplomatieke, militaire documenten gegevens van de inlichtingendiensten.De klokkenluider vroeg al langer dat het Zweedse parket een advocaat ter plaatse zou sturen. 'We hebben een aanvraag gestuurd naar de advocaten van Julian Assange om te informeren of we hem in Londen mogen ondervragen en we DNA van hem mogen verzamelen', zei procureur Marianne Ny. Waarmee ze zich dus toch bereid om zich te verplaatsen naar de Ecuadoraanse ambassade. Assange's advocaat Per Samuelsson beschouwt de vraag van het Zweedse gerecht als een stap naar het bewijzen van zijn onschuld. 'Het is iets waar we al vier jaar om vragen. Het is de weg die we moeten volgen om hem te zuiveren van de beschuldigingen', aldus de advocaat in de krant Aftonbladet. (Belga/WB)