In Göteborg, de tweede grootste stad van Zweden, dienen ambtenaren als proefpersonen voor een nieuw experiment. In plaats van zeven uur, wordt hun werkdag verkort tot zes uur, maar ze behouden wel hun volledige loon. Dat schrijft The Independent.

Zweden wil door deze maatregel meer jobs creëren en het ziekteverzuim terugdringen. Bovendien hoopt Göteborg op deze manier geld te besparen door de efficiëntie op de werkvloer te verhogen. Om het verschil te kunnen vaststellen, wordt de test uitgevoerd op twee departementen. De ene groep zal zes uur werken, de andere de gebruikelijke zeven.

'Populistisch complot'

"Nadien gaan we de twee groepen vergelijken. We hopen dat de werknemers die zes uur per dag werken, minder snel ziek worden en zich fitter voelen na een kortere werkdag", aldus vice-burgemeester Mats Pilhem. "Er gebeurde al een eerste test in een autofabriek en die leverde alvast hoopvolle resultaten op."

Het stadsbestuur, een linkse coalitie van sociaaldemocraten en groenen, lanceerde het initiatief, maar de oppositie reageert kritisch. Maria Rydén van de Gematigde Partij noemt het een "populistisch en oneerlijk complot, net voor de verkiezingen." (AVE)

In Göteborg, de tweede grootste stad van Zweden, dienen ambtenaren als proefpersonen voor een nieuw experiment. In plaats van zeven uur, wordt hun werkdag verkort tot zes uur, maar ze behouden wel hun volledige loon. Dat schrijft The Independent. Zweden wil door deze maatregel meer jobs creëren en het ziekteverzuim terugdringen. Bovendien hoopt Göteborg op deze manier geld te besparen door de efficiëntie op de werkvloer te verhogen. Om het verschil te kunnen vaststellen, wordt de test uitgevoerd op twee departementen. De ene groep zal zes uur werken, de andere de gebruikelijke zeven. 'Populistisch complot' "Nadien gaan we de twee groepen vergelijken. We hopen dat de werknemers die zes uur per dag werken, minder snel ziek worden en zich fitter voelen na een kortere werkdag", aldus vice-burgemeester Mats Pilhem. "Er gebeurde al een eerste test in een autofabriek en die leverde alvast hoopvolle resultaten op." Het stadsbestuur, een linkse coalitie van sociaaldemocraten en groenen, lanceerde het initiatief, maar de oppositie reageert kritisch. Maria Rydén van de Gematigde Partij noemt het een "populistisch en oneerlijk complot, net voor de verkiezingen." (AVE)