Zaterdag omstreeks 12.30 uur stond er in Frankrijk in totaal 906 kilometer file. Daarmee is het filerecord van 2009, 870 kilometer, gesneuveld. Dat zegt de automobilistenvereniging VAB.

Het is vandaag een zogenaamde "zwarte zaterdag" voor het vertrekkend vakantieverkeer in Frankrijk en Zwitserland. Voor de terugkeer geldt "code rood". De verkeershinder in Frankrijk startte al om 6 uur zaterdagochtend, met meer dan 75 kilometer file. Dat groeide snel aan tot meer dan 500 kilometer tegen kwart na tien. Wie via de "Autoroute du Soleil" naar de Rhônevallei in het zuiden van Frankrijk rijdt, verliest zaterdagvoormiddag zowat vier uur, met de meeste hinder op de A7 tussen Lyon en Orange (100 kilometer file, 1.40 uur extra) en op de A9 vanaf Orange tot aan de Spaanse grens (28 km file, 1.25 uur).

Ook de alternatieve route via Clermont-Ferrand (A75) loopt vast, de wachttijd loopt er op tot meer dan één uur. Via de A10 naar Bordeaux verliezen automobilisten zowat 2 uur, tussen Parijs en Bordeaux staat het verkeer over meer dan 100 km vast. De wachttijd voor de Mont-Blanctunnel richting Italië bedraagt twee uur en 15 minuten.

In Zwitserland staat 9 kilometer file voor de Gotthardtunnel, de wachttijd bedraagt er anderhalf uur.

Terugkerend verkeer

Ook omgekeerd, voor het vakantieverkeer dat terugkeert, staat er 4 kilometer file, met een wachttijd van 50 minuten. In Duitsland is het eveneens uitzonderlijk druk, met zo'n 110 kilometer file, waarvan 85 kilometer in de deelstaat Beieren.

Bij de grensovergang in Bad Reichenhall staat nu al zo'n 40 km file en moet men rekening houden met meer dan twee uur en 30 minuten tijdverlies. Ook op de A7 bij de grensovergang met Oostenrijk staat er een file. In Oostenrijk kom je de file van de Duitse A8 opnieuw tegen op de A1 richting Salzburg.

Verder staat er 4 kilometer file op de A11 richting Slovenië bij de Karawankentunnel. Het tijdverlies bedraagt 1 uur en 10 minuten. Op de B179 Fernpassroute staat 10 km file, de wachttijd bedraagt één uur. (Belga/AVE)

Zaterdag omstreeks 12.30 uur stond er in Frankrijk in totaal 906 kilometer file. Daarmee is het filerecord van 2009, 870 kilometer, gesneuveld. Dat zegt de automobilistenvereniging VAB.Het is vandaag een zogenaamde "zwarte zaterdag" voor het vertrekkend vakantieverkeer in Frankrijk en Zwitserland. Voor de terugkeer geldt "code rood". De verkeershinder in Frankrijk startte al om 6 uur zaterdagochtend, met meer dan 75 kilometer file. Dat groeide snel aan tot meer dan 500 kilometer tegen kwart na tien. Wie via de "Autoroute du Soleil" naar de Rhônevallei in het zuiden van Frankrijk rijdt, verliest zaterdagvoormiddag zowat vier uur, met de meeste hinder op de A7 tussen Lyon en Orange (100 kilometer file, 1.40 uur extra) en op de A9 vanaf Orange tot aan de Spaanse grens (28 km file, 1.25 uur). Ook de alternatieve route via Clermont-Ferrand (A75) loopt vast, de wachttijd loopt er op tot meer dan één uur. Via de A10 naar Bordeaux verliezen automobilisten zowat 2 uur, tussen Parijs en Bordeaux staat het verkeer over meer dan 100 km vast. De wachttijd voor de Mont-Blanctunnel richting Italië bedraagt twee uur en 15 minuten. In Zwitserland staat 9 kilometer file voor de Gotthardtunnel, de wachttijd bedraagt er anderhalf uur. Ook omgekeerd, voor het vakantieverkeer dat terugkeert, staat er 4 kilometer file, met een wachttijd van 50 minuten. In Duitsland is het eveneens uitzonderlijk druk, met zo'n 110 kilometer file, waarvan 85 kilometer in de deelstaat Beieren. Bij de grensovergang in Bad Reichenhall staat nu al zo'n 40 km file en moet men rekening houden met meer dan twee uur en 30 minuten tijdverlies. Ook op de A7 bij de grensovergang met Oostenrijk staat er een file. In Oostenrijk kom je de file van de Duitse A8 opnieuw tegen op de A1 richting Salzburg. Verder staat er 4 kilometer file op de A11 richting Slovenië bij de Karawankentunnel. Het tijdverlies bedraagt 1 uur en 10 minuten. Op de B179 Fernpassroute staat 10 km file, de wachttijd bedraagt één uur. (Belga/AVE)