Zware overstromingen China: bijna 200.000 bewoners Zhengzhou geëvacueerd

© Getty Images

In de Chinese miljoenenstad Zhengzhou zijn bijna 200.000 mensen geëvacueerd naar aanleiding van het extreme noodweer. Dat zeggen de lokale autoriteiten woensdag.

De Chinese metropool Zhengzhou, een stad met ruim tien miljoen inwoners in de provincie Henan, wordt sinds gisteren getroffen door hevige regenval en overstromingen. Onder meer het metronet stroomde daardoor deels vol, waardoor honderden mensen vast kwamen te zitten in ondergelopen metrostellen. Volgens de lokale autoriteiten zijn daarbij al zeker twaalf mensen om het leven gekomen, honderden gewonden moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

‘Situatie zeer ernstig’

Daarnaast staan veel straten in de stad blank en is de water- en stroomvoorziening op veel plekken uitgevallen. Het verkeer werd praktisch lamgelegd en de luchthaven van Zhengzhou moest honderden vluchten annuleren.

De Chinese president Xi Jinping noemt de situatie in Zhengzhou ‘zeer ernstig’. Op de Chinese staatstelevisie zei hij dat meerdere dammen nabij de stad het hadden begeven. Mogelijk vielen ook daarbij nog doden. Het leger wordt massaal ingezet om andere dammen te beveiligen en de watersnood te bestrijden.

Volgens de autoriteiten komt de regenval waar de miljoenenstad nu mee te maken krijgt maar een keer in de honderd jaar voor. Tyfoon In-Fa is de oorzaak van het noodweer in Henan, dat al sinds vorige week geteisterd wordt door hevige regenval. De tyfoon ging eerder ook al tekeer in twee andere Chinese provincies. De afgelopen dagen zijn al tienduizenden mensen geëvacueerd. De schade aan de landbouw alleen al loopt op in de miljoenen.

Partner Content