Drie Russische tanks zijn vanuit Rusland de grens met Oekraïne overgestoken, zo heeft volgens de Britse openbare omroep BBC en de commerciële zender Sky de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov gezegd.

In de Oost-Oekraïense miljoenenstad Donetsk heeft zich donderdagavond een zware explosie voorgedaan, gevolgd door minder zware explosies, die leken op het gebruik van artillerievuur. Dat hebben journalisten van AFP vastgesteld.

Er zijn ook drie Russische tanks samen met ander wapentuig gebieden in het oosten van Oekraïne binnengereden, gebieden die onder controle staan van de rebellen. De grensoverschrijding gebeurde 'via een controlepost van de opstandelingen in het gebied Djakove in de regio Loehansk', waarna ze de regio Donetsk binnenreden, aldus Avakov. Daar zetten de tanks donderdagmorgen koers naar de stad Snizjne, 'waarna twee dan de stad Horlivka als doel hadden en door het Oekraïens regeringsleger zijn aangevallen'.

'Er wordt gevochten', zo citeerde de BBC de Oekraïense bewindsman. 'Ik kan niets zeggen over de uiteindelijke afloop, maar een deel van deze kolonne is vernietigd'. Er braken daarop gevechten met het Oekraïense regeringsleger uit. Bevestiging of ontkenning vanuit Moskou is er nog niet.

Een woordvoerder van de rebellen vertelde het Russische staatspersbureau Ria Novosti dat zij ten noorden van Loehansk een strijdmacht van veertig Oekraïense tanks bekampen. De pantsers zijn aan het stadje Makarovo tegengehouden.

(Belga/SD)

In de Oost-Oekraïense miljoenenstad Donetsk heeft zich donderdagavond een zware explosie voorgedaan, gevolgd door minder zware explosies, die leken op het gebruik van artillerievuur. Dat hebben journalisten van AFP vastgesteld.Er zijn ook drie Russische tanks samen met ander wapentuig gebieden in het oosten van Oekraïne binnengereden, gebieden die onder controle staan van de rebellen. De grensoverschrijding gebeurde 'via een controlepost van de opstandelingen in het gebied Djakove in de regio Loehansk', waarna ze de regio Donetsk binnenreden, aldus Avakov. Daar zetten de tanks donderdagmorgen koers naar de stad Snizjne, 'waarna twee dan de stad Horlivka als doel hadden en door het Oekraïens regeringsleger zijn aangevallen'. 'Er wordt gevochten', zo citeerde de BBC de Oekraïense bewindsman. 'Ik kan niets zeggen over de uiteindelijke afloop, maar een deel van deze kolonne is vernietigd'. Er braken daarop gevechten met het Oekraïense regeringsleger uit. Bevestiging of ontkenning vanuit Moskou is er nog niet. Een woordvoerder van de rebellen vertelde het Russische staatspersbureau Ria Novosti dat zij ten noorden van Loehansk een strijdmacht van veertig Oekraïense tanks bekampen. De pantsers zijn aan het stadje Makarovo tegengehouden.(Belga/SD)