Zware brand in opslagplaats Congolese kiescommissie, 10 dagen voor verkiezingen

Een Congolese kiezer toont zijn registratiebewijs © Belga Image

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een opslagplaats van de Congolese kiescommissie in hoofdstad Kinshasa, en dat op tien dagen van de langverwachte parlements- en presidentsverkiezingen.

Dat hebben meerdere officiële bronnen bevestigd. In de opslagplaats werd ‘kiesmateriaal voor de stad Kinshasa bewaard’, aldus kiescommissievoorzitter Corneille Nangaa. ‘We evalueren momenteel hoe we, ondanks deze brand, de verkiezingen van 23 december toch kunnen laten doorgaan.’ In een persbericht donderdagochtend laat de commissie weten dat het ‘electoraal proces wordt verdergezet’.

Journalisten van AFP konden om 6 uur nog altijd een dikke rookpluim zien boven het gebouw.

Een medewerker van president Joseph Kabila bracht het Franse persbureau op de hoogte van de brand, en hij beschuldigde meteen zij die ‘verkiezingen weigeren’ achter deze brand te zitten. ‘7.000 stemmachines, urnes en stemhokjes verkoold’, tweet Barnabé Kikaya, diplomatiek adviseur van de president. ‘De vijanden van de democratie voeren de snelheid op, maar slag in het water. Er zijn vervangingsoplossingen beschikbaar.’

Op foto’s en video’s op de sociale media zijn beelden te zien van zware schade aan het gebouw, maar ook aan auto’s die buiten het gebouw geparkeerd stonden.

De afgelopen maanden voerde oppositie en middenveld campagne tegen de controversiële stemmachines, omdat ze die niet betrouwbaar achten.

De verkiezingen zijn twee jaar lang uitgesteld, omdat het regime talmde met de organisatie. Bij protesten daartegen vielen tientallen doden. Kabila leidt het land sinds 2001, en werd verkozen in 2006 en in 2011. De grondwet verbood hem zich en derde keer kandidaat te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content