Yingluck Shinawatra, de zus van de Thaise afgezette premier Thaksin Shinawatra, is door de belangrijkste oppositiepartij Puea Thai unaniem verkozen als kandidaat-premier voor de verkiezingen van juli.

Als Puea Thai de verkiezingen wint, kan de 43-jarige Yingluck de eerste vrouwelijke premier van Thailand worden. Ze is een succesvolle zakenvrouw, maar heeft amper ervaring in de politiek. "Ik vraag om uw vertrouwen, zoals u ook mijn broer vertrouwde", zei ze op een partijbijeenkomst in Bangkok.

Afgezet

Haar broer Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet als premier en in 2008 bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie. Om die straf te ontlopen, leeft hij in ballingschap in het buitenland. Toch heeft Thaksin nog vele aanhangers in Thailand, met wie hij nauwe banden onderhoudt. Hij wordt beschouwd als de feitelijke leider van Puea Thai.

In het voorjaar van 2010 betoogden aanhangers van Thaksin, de zogenaamde roodhemden, wekenlang tegen de regering.

De verkiezingen in het sterk verdeelde Thailand zullen naar alle waarschijnlijkheid een nek-aan-nekrace worden tussen de Democratische Partij van huidig premier Abhisit Vejjajiva en Puea Thai. (KVDA)

Yingluck Shinawatra, de zus van de Thaise afgezette premier Thaksin Shinawatra, is door de belangrijkste oppositiepartij Puea Thai unaniem verkozen als kandidaat-premier voor de verkiezingen van juli. Als Puea Thai de verkiezingen wint, kan de 43-jarige Yingluck de eerste vrouwelijke premier van Thailand worden. Ze is een succesvolle zakenvrouw, maar heeft amper ervaring in de politiek. "Ik vraag om uw vertrouwen, zoals u ook mijn broer vertrouwde", zei ze op een partijbijeenkomst in Bangkok. Afgezet Haar broer Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet als premier en in 2008 bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie. Om die straf te ontlopen, leeft hij in ballingschap in het buitenland. Toch heeft Thaksin nog vele aanhangers in Thailand, met wie hij nauwe banden onderhoudt. Hij wordt beschouwd als de feitelijke leider van Puea Thai. In het voorjaar van 2010 betoogden aanhangers van Thaksin, de zogenaamde roodhemden, wekenlang tegen de regering. De verkiezingen in het sterk verdeelde Thailand zullen naar alle waarschijnlijkheid een nek-aan-nekrace worden tussen de Democratische Partij van huidig premier Abhisit Vejjajiva en Puea Thai. (KVDA)