"Het lijkt nodig om de economische omstandigheden in rekening te nemen die voortvloeien uit een verlengde periode van lage inflatie, zwakke groei en hoge werkloosheid, met het oog op significante wijzigingen aan de gemeenschappelijke methodologie rond de schatting van de potentiële groei (...) en aan de budgettaire regels", argumenteren de ministers van Financiën van de vier betrokken landen. Bij de Europese Commissie bevestigt men voorlopig slechts dat de brief goed is aangekomen.

"We zijn bezig met het evalueren van de argumenten en zullen vervolgens reageren", aldus een woordvoerder, die er nog aan herinnerde dat de Commissie slechts de regels toepast die door de lidstaten zijn afgesproken. Volgende week komt de Europese Commissie met haar economische lenteprognose. Op 17 mei volgen dan de aanbevelingen per land.

Volgens de Europese regels mogen de begrotingstekorten niet hoger zijn dan 3 procent van het bbp. Frankrijk zou volgens de laatste vooruitzichten dit jaar afkloppen op 2,9 procent, maar volgend jaar weer afglijden tot 3,1 procent. Spanje zou dit jaar zelfs uitkomen op 3,5 procent, maar dat in 2018 verbeteren tot 2,9 procent. Portugal schommelt rond 2 procent, terwijl bij Italië vooral de hoge staatsschuld - zowat 133 procent van het bbp - de Commissie zorgen baart.

"Het lijkt nodig om de economische omstandigheden in rekening te nemen die voortvloeien uit een verlengde periode van lage inflatie, zwakke groei en hoge werkloosheid, met het oog op significante wijzigingen aan de gemeenschappelijke methodologie rond de schatting van de potentiële groei (...) en aan de budgettaire regels", argumenteren de ministers van Financiën van de vier betrokken landen. Bij de Europese Commissie bevestigt men voorlopig slechts dat de brief goed is aangekomen. "We zijn bezig met het evalueren van de argumenten en zullen vervolgens reageren", aldus een woordvoerder, die er nog aan herinnerde dat de Commissie slechts de regels toepast die door de lidstaten zijn afgesproken. Volgende week komt de Europese Commissie met haar economische lenteprognose. Op 17 mei volgen dan de aanbevelingen per land.Volgens de Europese regels mogen de begrotingstekorten niet hoger zijn dan 3 procent van het bbp. Frankrijk zou volgens de laatste vooruitzichten dit jaar afkloppen op 2,9 procent, maar volgend jaar weer afglijden tot 3,1 procent. Spanje zou dit jaar zelfs uitkomen op 3,5 procent, maar dat in 2018 verbeteren tot 2,9 procent. Portugal schommelt rond 2 procent, terwijl bij Italië vooral de hoge staatsschuld - zowat 133 procent van het bbp - de Commissie zorgen baart.