Zuid-Korea stelt Noord-Korea militaire onderhandelingen voor

Moon Jae-in © Belga Image

De voorbije maanden zijn de spanningen rond het Koreaanse schiereiland fors toegenomen.

Zuid-Korea heeft Noord-Korea voorgesteld om nieuwe militaire onderhandelingen op te starten. Dat heeft het ministerie van Defensie in Seoel meegedeeld. De gesprekken moeten mee bijdragen tot een de-escalatie van het conflict tussen de beide Korea’s.

Seoel stelt voor om de gesprekken vrijdag op te starten in het grensdorp Panmunjom. Maar een echte agenda ontbreekt nog: daarvoor is het onder meer nog wachten op een antwoord van Pyongyang.

Drie jaar

De uiteindelijke bedoeling is om een einde te maken ‘alle vijandelijkheden’ lang de demarcatielijn die Noord- van Zuid-Korea scheidt, zo meldt het ministerie nog.

Als de gesprekken plaatsvinden, is het de eerste keer in drie jaar dat de twee buurlanden militaire onderhandelingen met elkaar aangaan.

Rakettests

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft al vaker aangegeven dat hij meer wil inzetten op dialoog met het Noorden. Hij beschouwt dat als de aangewezen weg om het Noord-Koreaanse kernprogramma aan banden te leggen.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de jongste maanden fors toegenomen. Ondanks een internationale veroordeling en VN-sancties heeft Noord-Korea in die periode twee nucleaire tests en verschillende raketproeven uitgevoerd. Bij een laatste test, op 4 juli, werd een intercontinentale raket gelanceerd.

Partner Content