De motie werd aangenomen met een duidelijke meerderheid, 234 stemmen tegen 56. Dat meldt Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Dat betekent dat ook leden van de regeringspartij Saenuri van president Park voor haar afzetting hebben gestemd.

Het Grondwettelijk Hof moet nu de legitimiteit van de motie onderzoeken, wat tot 180 dagen kan vergen, aldus Yonhap. Vooraleer die beslissing valt, neemt premier Hwang Kyo-ahn de presidentiële verantwoordelijkheden over.

Politiek schandaal

President Park Geun-hye (64) is verwikkeld in een corruptieschandaal. Ze wordt ervan beticht haar boezemvriendin Choi Soon-sil te hebben toegelaten zich in staatszaken te mengen en toegang te hebben verleend tot officiële documenten van de staat.

Ook wordt het eerste vrouwelijk staatshoofd in Seoel ervan verdacht op toonaangevende bedrijven, zoals elektronicagigant Samsung, druk te hebben uitgeoefend om te doneren aan twee door Choi gecontroleerde stichtingen, en die donaties zou Choi voor persoonlijk gewin hebben aangewend.

Het schandaal heeft het bestuur van Aziatische land wekenlang verlamd en het kwam tot straatprotest. Park heeft de betichtingen tegen haar steeds afgewimpeld.

Verkiezingen

Normaal zijn er in Zuid-Korea in december 2017 presidentsverkiezingen. Indien het Constitutioneel Hof het impeachment valideert, zullen die eerder moeten plaatsvinden.

Wettelijk gezien moeten er verkiezingen komen binnen de zestig dagen na het opstappen of het afzetten van een president. (Belga/KVDA)

De motie werd aangenomen met een duidelijke meerderheid, 234 stemmen tegen 56. Dat meldt Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Dat betekent dat ook leden van de regeringspartij Saenuri van president Park voor haar afzetting hebben gestemd.Het Grondwettelijk Hof moet nu de legitimiteit van de motie onderzoeken, wat tot 180 dagen kan vergen, aldus Yonhap. Vooraleer die beslissing valt, neemt premier Hwang Kyo-ahn de presidentiële verantwoordelijkheden over.President Park Geun-hye (64) is verwikkeld in een corruptieschandaal. Ze wordt ervan beticht haar boezemvriendin Choi Soon-sil te hebben toegelaten zich in staatszaken te mengen en toegang te hebben verleend tot officiële documenten van de staat. Ook wordt het eerste vrouwelijk staatshoofd in Seoel ervan verdacht op toonaangevende bedrijven, zoals elektronicagigant Samsung, druk te hebben uitgeoefend om te doneren aan twee door Choi gecontroleerde stichtingen, en die donaties zou Choi voor persoonlijk gewin hebben aangewend. Het schandaal heeft het bestuur van Aziatische land wekenlang verlamd en het kwam tot straatprotest. Park heeft de betichtingen tegen haar steeds afgewimpeld. Normaal zijn er in Zuid-Korea in december 2017 presidentsverkiezingen. Indien het Constitutioneel Hof het impeachment valideert, zullen die eerder moeten plaatsvinden. Wettelijk gezien moeten er verkiezingen komen binnen de zestig dagen na het opstappen of het afzetten van een president. (Belga/KVDA)