Daarop heeft de Zuid-Koreaanse luchtmacht waarschuwingsschoten afgevuurd, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag in Seoel.

Het toestel zou het Zuid-Koreaanse luchtruim zijn binnengedrongen nabij het eiland Dokdo, voor de oostkust van het land. Volgens Zuid-Koreaanse media vloog het Russische vliegtuig twee keer over het gebied.

Rusland ontkent

Volgens Moskou vlogen de toestellen 'boven neutrale wateren van de Japanse Zee'.

'Twee bommenwerpers Tu-95MS van de Russische defensie hebben een geplande vlucht uitgevoerd boven de neutrale wateren van de Japanse Zee', aldus het Russische ministerie van Defensie in een persbericht.

Nog volgens dat ministerie vuurde Zuid-Korea geen enkel waarschuwingsschot af.

Japan was paraat

Japanse gevechtsvliegtuigen zijn in allerijl opgestegen nadat de Zuid-Koreaanse luchtmacht waarschuwingsschoten had afgevuurd op een Russisch legervliegtuig. Dat maakte Tokio bekend.

Tokio protesteerde bij Moskou en Seoel over het incident, dat in de buurt van Japans grondgebied plaatsvond, aldus regeringswoordvoerder Yoshihide Suga. 'We reageerden op deze activiteiten door de gevechtsvliegtuigen van de zelfverdedigingstroepen te scrambelen', zei hij.