Zuid-Afrikaanse studenten protesteren massaal tegen verhoogd inschrijvingsgeld

Studentenprotest Zuid-Afrika © Reuters

In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad protesteren duizenden studenten tegen het verhoogde inschrijvingsgeld aan universiteiten. ‘Vooral de zwarte bevolking wordt door de verhoging uitgesloten van hoger onderwijs.’

In de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad zijn duizenden studenten op straat gekomen om te protesteren tegen de verhogingen van het collegegeld. Dat meldt BBC. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost en volgens bronnen op Twitter zouden daarbij enkele gewonden zijn gevallen.

Naast de betogende massa, probeerde ook een groep Zuid-Afrikaanse studenten het parlement binnen te dringen. De politie is massaal ingezet om hen tegen te houden. Ze gebruikt traangas en handgranaten om de demonstranten uiteen te drijven.

De studenten uiten hun ongenoegen over de verhoging van het inschrijvingsgeld aan universiteiten. ‘Vooral de zwarte bevolking wordt zo uitgesloten van hoger onderwijs’, klinkt het.

Colleges week geschrapt

Verschillende universiteiten in het land kunnen hun kosten niet meer betalen, omdat de middelen die ze van de overheid ontvangen ontoereikend zijn. Deze kosten schuiven ze nu door naar de studenten, waardoor bijvoorbeeld de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg (Wits) zijn tarief met 10,5 procent wilde verhogen. Maar door de grootschalige acties heeft Wits de verhoging voorlopig ingetrokken en zijn alle colleges deze week geschrapt.

Begin deze week trachtte minister van Hoger Onderwijs Blade Nzimande al te bemiddelen door een voorstel op te tafel te leggen, waardoor het collegegeld slechts met maximaal zes procent verhoogd zou mogen worden. Maar de studentenleiders verwierpen dit voorstel. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content