Zuid-Afrikaanse rechter: “Verkrachting maakt deel uit van cultuur zwarten”

De Zuid-Afrikaanse rechter Mabel Jansen. © Youtube

Een vrouwelijke rechter in Zuid-Afrika heeft ophef veroorzaakt door te suggereren dat verkrachting deel uitmaakt van de cultuur van zwarten. ‘Ik moet nog een zwart meisje ontmoeten dat niet verkracht werd voor haar twaalfde’, zei rechter Mabel Jansen onder andere.

De betrokken rechter zegt ook dat ‘zwarte mannen groepsverkrachting van baby’s, dochters en moeders een plezierige bezigheid vinden. In hun cultuur is een vrouw er om hen te plezieren en instemming van de vrouw is blijkbaar niet nodig.’

Mabel Jansen, een blanke rechter aan een Hooggerechtshof in het Zuid-Afrikaanse Pretoria, deed de uitspraken in een gesprek op Facebook met de Zuid-Afrikaanse sociaal activiste Gillian Schutte.

De uitspraken dateren van 2015, maar Schutte maakte het recentelijk openbaar en het leidde tot veel verontwaardiging in het land. De betrokken rechter zegt aan News24 dat de uitspraken ‘volledig uit de context gerukt zijn’ en dat het over ‘specifieke verkrachtingszaken’ ging. Daarnaast beweert ze dat het gesprek kaderde in een poging om slachtoffers van verkrachting beter te helpen.

Schutte zegt dan weer dat ze het openbaar maakte om ‘het diepe racisme en koloniale denken’ in Zuid-Afrika aan te kaarten.

Raciale stereotypen

“De rechter schildert alle zwarte mannen af als verkrachter’, zegt vooraanstaand advocaat Vuyani Ngalwana aan een lokale krant. “Ik vind de uitspraken ronduit schokkend’. Ngalwana zegt nog dat de daartoe bevoegde gerechtelijke commissie haar nu om uitleg moet vragen over haar uitlatingen en daarna een beslissing moet nemen over haar toekomst als rechter. Een petitie werd al opgestart om de rechter af te zetten.

De woordvoerder van de regerende politieke partij Afrikaans Nationaal Conges (ANC) vermoedt dat het geen alleenstaand geval is en dat er ook nog andere rechters zijn die zich schuldig maken aan ‘raciale stereotypen’. De vrouwenafdeling van de partij zegt dat de uitspraken ‘ronduit racistisch’ zijn en ‘feiten over de zwarte cultuur foutief voorstelde.’

Volgens de Britse omroep BBC liet de Zuid-Afrikaanse regering al weten dat het de antiracismewet wil verstrengen.

500.000 verkrachtingen

Racisme blijkt nog altijd een probleem in Zuid-Afrika, maar dat is verkrachting ook: per jaar vinden er volgens de ngo ActionAid zo’n 500.000 verkrachtingen plaats. In de Britse krant The Guardian verklaarde een Zuid-Afrikaanse professor dat ideeën in het land over mannelijkheid vaak gestoeld zijn op ‘genderhiërarchie en seksuele rechten van de man’.

Begin deze maand protesteerden tientallen vrouwelijke studenten van een Zuid-Afrikaanse universiteit in ontbloot bovenlijf tegen het veelvoorkomende seksuele geweld op de campus. Daar berichte de Nederlandse website oneworld.nl over. De studenten schreven slogans als “No means no” op hun borst. Dat deden ze nadat elf mannen die beschuldigd werden van seksueel geweld, toch op de campus mochten blijven wonen. Er werden ook posters in de universiteit opgehangen waarop onder meer te lezen viel dat de directie meldingen van verkrachting vaak negeert en slachtoffers de schuld geeft.

De studenten eisten dat het bestuur paal en perk moest stellen aan seksueel geweld en dat de verdachte verkrachters geschorst moesten worden. Het protest escaleerde en de politie moest tussenkomen. Uiteindelijk kwam aan de protesten een einde, maar seksueel geweld staat weer volop in de aandacht in het land. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content