Zuid-Afrikaanse politie saboteert onderzoek schietpartij

Mijnstad Marikana, Zuid-Afrika © Reuters

Volgens een onderzoekscommissie hield de Zuid-Afrikaanse politie belangrijke stukken achter over haar betrokkenheid bij de schietpartij in Marikana.

De politie liegt over de schietpartij in de Zuid-Afrikaanse mijnstad Marikana. Dat zegt een commissie die belast is met het onderzoek ernaar. Vorig jaar kwamen 34 stakende mijnwerkers om het leven, toen de politie het vuur op hen opende.

De Zuid-Afrikaanse commissie die het onderzoek voert naar het schietincident in de mijnstad Marikana trekt aan de alarmbel. Volgens de commissie heeft de politie gelogen over haar optreden. Daarnaast zou ze het onderzoek saboteren door documenten achter te houden en zelfs te vervalsen.

De commissieleden kwamen daar eerder achter toen ze toegang kregen tot een computer van de politie. Daarop hebben ze belangrijke documenten gevonden met tot dusver onbekende elementen. Bovendien vermoedt de commissie dat politieagenten valse verklaringen hebben afgelegd. De leden zijn van plan om de duizenden bladzijden nu na te lezen.

Stakingen

De onderzoekscommissie werd ingesteld door de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma om het politieoptreden bij de stakingen verleden jaar in augustus te onderzoeken. Toen staakten de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers om loonopslag en betere werkomstandigheden.

Tijdens de stakingen aan de platinamijnen openden de ordediensten het vuur op de betogers. Bij die schietpartij kwamen 34 mijnwerkers om het leven. Het optreden geldt als het zwaarste politie-incident in Zuid-Afrika sinds het einde van het apartheidsregime in 1994. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content