De tegen hem uitgevaardigde strafmaat van zes jaar cel wegens doodslag is tegenover de gebruikelijke minimumstraf van 15 jaar veel te mild. Dat verklaarde openbaar aanklaagster Andrea Johnson vrijdag voor het hoogste rechtscollege van Zuid-Afrika, het Hof van Cassatie in Bloemfontein. De aanklaagster wil met de cassatieprocedure een zwaardere gevangenisstraf bereiken.

De onder zijn knieën geamputeerde Pistorius had zijn vriendin, het model Reeva Steenkamp, op Valentijnsdag 2013 in zijn huis met vier schoten door de deur van het toilet gedood. Hij beweert dat hij achter de deur een inbreker vermoedde. Het misdrijf zorgde wereldwijd voor ophef. Steenkamps moeder June volgde de zitting vrijdag, de opgesloten Pistorius was niet aanwezig.

Volgens openbaar aanklaagster Johnson heeft Pistorius, een geoefend schutter, tot op vandaag geen sluitende verklaring afgelegd waarom hij zonder enige waarschuwing vier schoten had afgevuurd. Pistorius had voor de rechtbank om verontschuldigingen gevraagd, maar de misdaad nooit bekend. 'Veel beklaagden hebben spijt van hun daden... maar dat is niet hetzelfde als berouw tonen', zei Johnson en daarom mochten bij de bepaling van de strafmaat in juli 2016 geen verzachtende omstandigheden aangenomen worden.

De tegen hem uitgevaardigde strafmaat van zes jaar cel wegens doodslag is tegenover de gebruikelijke minimumstraf van 15 jaar veel te mild. Dat verklaarde openbaar aanklaagster Andrea Johnson vrijdag voor het hoogste rechtscollege van Zuid-Afrika, het Hof van Cassatie in Bloemfontein. De aanklaagster wil met de cassatieprocedure een zwaardere gevangenisstraf bereiken.De onder zijn knieën geamputeerde Pistorius had zijn vriendin, het model Reeva Steenkamp, op Valentijnsdag 2013 in zijn huis met vier schoten door de deur van het toilet gedood. Hij beweert dat hij achter de deur een inbreker vermoedde. Het misdrijf zorgde wereldwijd voor ophef. Steenkamps moeder June volgde de zitting vrijdag, de opgesloten Pistorius was niet aanwezig. Volgens openbaar aanklaagster Johnson heeft Pistorius, een geoefend schutter, tot op vandaag geen sluitende verklaring afgelegd waarom hij zonder enige waarschuwing vier schoten had afgevuurd. Pistorius had voor de rechtbank om verontschuldigingen gevraagd, maar de misdaad nooit bekend. 'Veel beklaagden hebben spijt van hun daden... maar dat is niet hetzelfde als berouw tonen', zei Johnson en daarom mochten bij de bepaling van de strafmaat in juli 2016 geen verzachtende omstandigheden aangenomen worden.