Obama noch Bush noemde Trump bij naam, maar beiden bekritiseerden het 'verdelende politieke klimaat', wat als een bedekte vingerwijzing naar de huidige Witte Huis-bewoner wordt geïnterpreteerd. Het is erg ongebruikelijk dat voormalige presidenten een opvolger publiek terechtwijzen.

De Democraat Obama sprak op een evenement van de Democratische partij in Newark, New Jersey. 'We kunnen ons niet veroorloven terug te keren naar de oude politiek van verdeling, die we doorheen de eeuwen al zo vaak hebben gezien,' zei hij. 'Van veel zaken die we nu zien, dachten we dat ze al lang in de kiem hadden gesmoord. Sommigen kijken 50 jaar terug in de tijd. Dit is de 21ste eeuw, niet de 19de'. 'Wij Amerikanen moeten de boodschap de wereld insturen dat we de politiek van verdeling en van angst zaaien, verwerpen.'

Ook zijn voorganger George Bush was hard voor zijn Republikeinse partijgenoot. 'Het politieke systeem is beschadigd door samenzweringstheorieën en rechtstreekse fabricage van feiten waarin nationalisme is verdraaid in "nativisme"', verklaarde hij tijdens een meeting in New York. Bush had het ook over 'pesterijen en vooroordelen in het publieke leven', maar noemde evenmin Trump bij naam.

Trump heeft voorlopig nog niet gereageerd op de uitlatingen van Obama en Bush. Hij had eerder al kritiek op beide van zijn voorgangers.

Obama noch Bush noemde Trump bij naam, maar beiden bekritiseerden het 'verdelende politieke klimaat', wat als een bedekte vingerwijzing naar de huidige Witte Huis-bewoner wordt geïnterpreteerd. Het is erg ongebruikelijk dat voormalige presidenten een opvolger publiek terechtwijzen.De Democraat Obama sprak op een evenement van de Democratische partij in Newark, New Jersey. 'We kunnen ons niet veroorloven terug te keren naar de oude politiek van verdeling, die we doorheen de eeuwen al zo vaak hebben gezien,' zei hij. 'Van veel zaken die we nu zien, dachten we dat ze al lang in de kiem hadden gesmoord. Sommigen kijken 50 jaar terug in de tijd. Dit is de 21ste eeuw, niet de 19de'. 'Wij Amerikanen moeten de boodschap de wereld insturen dat we de politiek van verdeling en van angst zaaien, verwerpen.' Ook zijn voorganger George Bush was hard voor zijn Republikeinse partijgenoot. 'Het politieke systeem is beschadigd door samenzweringstheorieën en rechtstreekse fabricage van feiten waarin nationalisme is verdraaid in "nativisme"', verklaarde hij tijdens een meeting in New York. Bush had het ook over 'pesterijen en vooroordelen in het publieke leven', maar noemde evenmin Trump bij naam.Trump heeft voorlopig nog niet gereageerd op de uitlatingen van Obama en Bush. Hij had eerder al kritiek op beide van zijn voorgangers.