De 22-jarige van oorsprong Britse Elliot Rodger maakte nabij de campus van Isla Vista van de universiteit van Californië zes dodelijke slachtoffers waarna hij zichzelf om het leven bracht, meldt de Amerikaanse politie. Rodger leed volgens de verklaringen aan het syndroom van Asperger. Hij had een warme kindertijd in Engeland, maar voelde zich later op school nergens thuis, zo schrijft The Guardian.

Rodger maakte plannen bekend op YouTube

Rodger maakte vlak voor het uitvoeren van de moorden zijn plannen ook bekend. Op YouTube postte hij een filmpje waarin zijn frustraties aangeven dat hij zich een buitenstaander voelde. Hij noemt zichzelf het superieure alfamannetje en verklaart dat "hij alle verwaande meisjes die hem destijds afwezen zou afslachten en daar ten volle van zou genieten". Het is nog steeds onduidelijk hoe de autoriteiten het filmpje niet tijdig te zien kregen.

Ook zijn ouders en therapeut kregen vlak voor de feiten een e-mail met daarin een document van ruim 140 bladzijden genaamd 'My Twisted World: the Story of Elliot Rodger', waarin Rodger zijn uitgedokterde moordplannen omschrijft. In het document legt hij uit dat hij gelukkig was tijdens zijn kindertijd, maar dat alles misliep toen hij naar de Dorset House jongensschool ging in Sussex, en hij zich steeds meer buitengesloten voelde. Hij haatte de uniformen, de voetbalsessies, de strikte regels en voelde zich absoluut niet goed in zijn vel.

'Te weinig zorg voor mensen met mentale stoornissen'

Bill Brown, de sheriff van Santa Barbara, uit veel kritiek op de manier waarop er met de stoornis van Rodger is omgegaan. Volgens Brown moest er meer aandacht worden besteed aan zijn mentale problemen omdat de mensen in Rodgers directe omgeving zich meermaals zorgen maakten. "Er is een algemeen tekort aan hulpmiddelen binnen de zorgsector voor mentale stoornissen", zei de sheriff aan CNN. "Ook de professionals moeten het sneller opmerken wanneer iemand suïcidaal is of moordneigingen ontwikkelt."

De advocaat van Rodgers vader benadrukte de mentale problemen van diens zoon in een algemene verklaring. De dader was volgens hem gediagnostiseerd met een verhoogde vorm van het aspergersyndroom, waardoor hij moeite had met het maken van vrienden.

Kritiek op lakse Amerikaanse wapenwet

De vader van een van de dodelijke slachtoffers legt de schuld bij de lakse wapenwetten in de VS, volgens hem is het onbegrijpelijk hoe een kwaad en geïsoleerd kind met psychische problemen probleemloos op legale wijze twee vuurwapens kon kopen om ze vervolgens te laten registreren op zijn naam. (KVW)

De 22-jarige van oorsprong Britse Elliot Rodger maakte nabij de campus van Isla Vista van de universiteit van Californië zes dodelijke slachtoffers waarna hij zichzelf om het leven bracht, meldt de Amerikaanse politie. Rodger leed volgens de verklaringen aan het syndroom van Asperger. Hij had een warme kindertijd in Engeland, maar voelde zich later op school nergens thuis, zo schrijft The Guardian. Rodger maakte plannen bekend op YouTube Rodger maakte vlak voor het uitvoeren van de moorden zijn plannen ook bekend. Op YouTube postte hij een filmpje waarin zijn frustraties aangeven dat hij zich een buitenstaander voelde. Hij noemt zichzelf het superieure alfamannetje en verklaart dat "hij alle verwaande meisjes die hem destijds afwezen zou afslachten en daar ten volle van zou genieten". Het is nog steeds onduidelijk hoe de autoriteiten het filmpje niet tijdig te zien kregen.Ook zijn ouders en therapeut kregen vlak voor de feiten een e-mail met daarin een document van ruim 140 bladzijden genaamd 'My Twisted World: the Story of Elliot Rodger', waarin Rodger zijn uitgedokterde moordplannen omschrijft. In het document legt hij uit dat hij gelukkig was tijdens zijn kindertijd, maar dat alles misliep toen hij naar de Dorset House jongensschool ging in Sussex, en hij zich steeds meer buitengesloten voelde. Hij haatte de uniformen, de voetbalsessies, de strikte regels en voelde zich absoluut niet goed in zijn vel.'Te weinig zorg voor mensen met mentale stoornissen'Bill Brown, de sheriff van Santa Barbara, uit veel kritiek op de manier waarop er met de stoornis van Rodger is omgegaan. Volgens Brown moest er meer aandacht worden besteed aan zijn mentale problemen omdat de mensen in Rodgers directe omgeving zich meermaals zorgen maakten. "Er is een algemeen tekort aan hulpmiddelen binnen de zorgsector voor mentale stoornissen", zei de sheriff aan CNN. "Ook de professionals moeten het sneller opmerken wanneer iemand suïcidaal is of moordneigingen ontwikkelt." De advocaat van Rodgers vader benadrukte de mentale problemen van diens zoon in een algemene verklaring. De dader was volgens hem gediagnostiseerd met een verhoogde vorm van het aspergersyndroom, waardoor hij moeite had met het maken van vrienden. Kritiek op lakse Amerikaanse wapenwetDe vader van een van de dodelijke slachtoffers legt de schuld bij de lakse wapenwetten in de VS, volgens hem is het onbegrijpelijk hoe een kwaad en geïsoleerd kind met psychische problemen probleemloos op legale wijze twee vuurwapens kon kopen om ze vervolgens te laten registreren op zijn naam. (KVW)