De zoon van wijlen Osama bin Laden, oprichter van het terreurnetwerk al Qaeda, heeft de Saoedi's opgeroepen het regime in Saoedi-Arabië omver te werpen en het land te bevrijden van de Amerikaanse invloed. Hij deed die oproep in een geluidsfragment dat woensdag werd vrijgegeven door SITE, het Amerikaans agentschap dat jihadistische websites in de gaten houdt.

Hamza bin Laden zet jonge Saoedi's en "diegenen die in staat zijn te vechten" ertoe aan zich aan te sluiten bij al Qaeda op het Arabische schiereiland (Aqpa), met basis in Jemen. Daar moeten ze "de nodige ervaring" opdoen om te vechten. Van wanneer de opname dateert, is niet duidelijk.

De 23-jarige Hamza was de favoriete zoon van Osama bin Laden en hij zag in hem zijn troonopvolger bij al Qaeda. Dat moet althans blijken uit documenten die in beslag zijn genomen tijdens de raid op zijn verblijfplaats in Pakistan in 2011, waar hij door een Amerikaans commando om het leven werd gebracht.

Na de dood van bin Laden kwam Ayman al-Zawahiri aan het hoofd van het terreurnetwerk. Al Qaeda zat achter de aanslagen op de WTC-torens op 11 september 2001, waarbij in de Verenigde Staten bijna 3.000 doden vielen. De Verenigde Staten beschouwen Aqpa als de gevaarlijkste tak binnen al Qaeda en voeren geregeld luchtaanvallen uit - vaak met drones - tegen zijn aanvoerders en strijders in Jemen. Aqpa ontstond in 2009 na het samensmelten van de Saoedische en Jemenitische tak van al Qaeda. (belga/SD)

Hamza bin Laden zet jonge Saoedi's en "diegenen die in staat zijn te vechten" ertoe aan zich aan te sluiten bij al Qaeda op het Arabische schiereiland (Aqpa), met basis in Jemen. Daar moeten ze "de nodige ervaring" opdoen om te vechten. Van wanneer de opname dateert, is niet duidelijk. De 23-jarige Hamza was de favoriete zoon van Osama bin Laden en hij zag in hem zijn troonopvolger bij al Qaeda. Dat moet althans blijken uit documenten die in beslag zijn genomen tijdens de raid op zijn verblijfplaats in Pakistan in 2011, waar hij door een Amerikaans commando om het leven werd gebracht. Na de dood van bin Laden kwam Ayman al-Zawahiri aan het hoofd van het terreurnetwerk. Al Qaeda zat achter de aanslagen op de WTC-torens op 11 september 2001, waarbij in de Verenigde Staten bijna 3.000 doden vielen. De Verenigde Staten beschouwen Aqpa als de gevaarlijkste tak binnen al Qaeda en voeren geregeld luchtaanvallen uit - vaak met drones - tegen zijn aanvoerders en strijders in Jemen. Aqpa ontstond in 2009 na het samensmelten van de Saoedische en Jemenitische tak van al Qaeda. (belga/SD)