Zonnevlucht geland in New York

© Reuters

Het op zonne-energie vliegende Zwitserse vliegtuig Solar Impulse, is aangekomen in New York.

Het experimentele vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse is aangekomen in New York. Het toestel heeft zo zijn oversteek van het westen naar het oosten van de Verenigde Staten afgerond.

De oversteek van de VS begon op 3 mei in San Francisco. Het vliegtuig vloog vervolgens naar Phoenix, Dallas, Saint-Louis, Cincinatti, Washington en New York.

Het toestel van 1.600 kilogram in koolstofvezel heeft een spanwijdte van 63,4 meter, wat overeenkomt met die van een Boeing 747. Het toestel hangt af van 12.000 zonnecellen die voldoende energie produceren om de lithiumbatterij van 400 kilogram op te laden die de vier motoren in gang houdt.

Het vliegtuig vliegt op een maximumhoogte van 8.500 meter, aan een gemiddelde snelheid van minder dan 70 kilometer per uur, afhankelijk van de windkracht.

De Solar Impulse vloog in juni 2009 voor het eerst. In 2015 plannen Bertrand Piccard en André Borschberg, die tien jaar geleden het project lanceerden, een vlucht rond de wereld met een verbeterde versie van het toestel. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content