‘Zonder handelsakkoord zal Londen de brexit-factuur niet betalen’

David Davis, Brits hoofdonderhandelaar voor de brexit © Reuters

Het Verenigd Koninkrijk zal niet zomaar 40 à 45 miljard euro betalen om zijn rekeningen met de Europese Unie te vereffenen. Die betaling kan er enkel komen als er ook een handelsakkoord wordt gesloten. Dat heeft David Davis, de Britse minister die bevoegd is voor de brexit, zondag verklaard aan de BBC.

De Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk hebben vrijdag een akkoord bereikt in de brexit-onderhandelingen. Op drie cruciale domeinen – de burgerrechten van Europeanen in het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd, de afhandeling van de openstaande rekeningen en de Ierse grenskwestie – werden engagementen aangegaan, die evenwel nog niet erg concreet zijn.

In een interview met BBC nuanceert de Britse minister David Davis al meteen een van de pijlers van het akkoord. Op de vraag of de Groot-Brittannië het genoemde bedrag van 40 tot 45 miljard euro ook zal betalen als er geen handelsakkoord komt, komt een ontkennend antwoord. “Als er geen akkoord is, dan betekent dit dat we niet betalen”, zo verklaarde hij. Davis benadrukt wel dat de kans op het uitblijven van een handelsakkoord “drastisch verminderd” is.

Davis stelde in het interview ook dat het vrijdag gesloten principeakkoord niet juridisch bindend is, waardoor het eerder als “intentieverklaring” geldt.

Partner Content