De Maltese hulporganisatie Migrant Offshore Aid Station (MOAS) start deze week een missie in de Andamanse Zee en de aangrenzende wateren om vluchtelingen en migranten in nood op te sporen en te redden.

De Andamanse Zee ten westen van het vasteland van Zuidoost-Azië is samen met de Golf van Bengalen een vluchtroute die vorig jaar door minstens 32.600 vluchtelingen werd gekozen. De meeste passagiers zijn etnische Rohingya uit Myanmar en Bengalezen. Zij proberen veelal na een tocht over zee, via het zuiden van Thailand, de grens met Maleisië over te steken.

Drones

De bemanning van de MY Phoenix zal tijdens de operatie in verbinding staan met de lokale kustwacht, de marine en plaatselijke ngo's. De hulpverleners van MOAS zullen ook gebruik maken van drones om de bewegingen van schepen na te gaan die migranten of vluchtelingen aan boord kunnen hebben.

MOAS en de verschillende lokale en nationale overheden van de betrokken landen hebben samen verklaard dat het voorkomen van het verlies van mensenlevens op zee een hoge prioriteit is. "De taak van de MY Phoenix is om onregelmatige bewegingen van schepen te detecteren, de gebruikte vluchtroutes beter te leren kennen en waar nodig zoek- en reddingsoperaties te starten", zegt Christopher Catrambone, een Amerikaanse ondernemer en de oprichter van MOAS.

Smokkelnetwerken

Het initiatief is een gevolg van de schokkende vondst vorig jaar van de resten van tweehonderd lichamen in massagraven bij de grens van Thailand en Maleisië, vermoedelijk Rohingya uit Myanmar en migranten uit Bangladesh. Kort na de vondst werd de beveiliging aangescherpt bij de traditionele vertrek- en aankomstpunten en deed de overheid meer om smokkelnetwerken op te rollen.

Volgens een recent rapport van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) zouden 370 mensen vorig jaar het leven hebben gelaten door te kiezen voor de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee als vluchtroute. Sinds 2012 hebben al 170.000 Rohingya en Bengalezen de gevaarlijke overtocht gemaakt.

Middellandse Zee

In een verklaring laat MOAS weten dat ze op 3 maart starten met de missie en in totaal vier weken op zee zullen opereren. Nadien zullen ze hun bevindingen rapporteren aan de plaatselijke autoriteiten en ngo's. Sinds 2014 heeft de MY Phoenix al bijna 13.000 vluchtelingen in nood kunnen lokaliseren en redden in de Middellandse Zee.

(IPS/The Daily Star/Correspondent)

De Maltese hulporganisatie Migrant Offshore Aid Station (MOAS) start deze week een missie in de Andamanse Zee en de aangrenzende wateren om vluchtelingen en migranten in nood op te sporen en te redden.De Andamanse Zee ten westen van het vasteland van Zuidoost-Azië is samen met de Golf van Bengalen een vluchtroute die vorig jaar door minstens 32.600 vluchtelingen werd gekozen. De meeste passagiers zijn etnische Rohingya uit Myanmar en Bengalezen. Zij proberen veelal na een tocht over zee, via het zuiden van Thailand, de grens met Maleisië over te steken.De bemanning van de MY Phoenix zal tijdens de operatie in verbinding staan met de lokale kustwacht, de marine en plaatselijke ngo's. De hulpverleners van MOAS zullen ook gebruik maken van drones om de bewegingen van schepen na te gaan die migranten of vluchtelingen aan boord kunnen hebben.MOAS en de verschillende lokale en nationale overheden van de betrokken landen hebben samen verklaard dat het voorkomen van het verlies van mensenlevens op zee een hoge prioriteit is. "De taak van de MY Phoenix is om onregelmatige bewegingen van schepen te detecteren, de gebruikte vluchtroutes beter te leren kennen en waar nodig zoek- en reddingsoperaties te starten", zegt Christopher Catrambone, een Amerikaanse ondernemer en de oprichter van MOAS.Het initiatief is een gevolg van de schokkende vondst vorig jaar van de resten van tweehonderd lichamen in massagraven bij de grens van Thailand en Maleisië, vermoedelijk Rohingya uit Myanmar en migranten uit Bangladesh. Kort na de vondst werd de beveiliging aangescherpt bij de traditionele vertrek- en aankomstpunten en deed de overheid meer om smokkelnetwerken op te rollen.Volgens een recent rapport van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) zouden 370 mensen vorig jaar het leven hebben gelaten door te kiezen voor de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee als vluchtroute. Sinds 2012 hebben al 170.000 Rohingya en Bengalezen de gevaarlijke overtocht gemaakt.In een verklaring laat MOAS weten dat ze op 3 maart starten met de missie en in totaal vier weken op zee zullen opereren. Nadien zullen ze hun bevindingen rapporteren aan de plaatselijke autoriteiten en ngo's. Sinds 2014 heeft de MY Phoenix al bijna 13.000 vluchtelingen in nood kunnen lokaliseren en redden in de Middellandse Zee.(IPS/The Daily Star/Correspondent)