Zo veroordeelt moslimwereld aanslag op Charlie Hebdo

Al-Azhar in Caïro © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Ook vanuit de moslimwereld wordt de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo, vermoedelijk het werk van moslimextremisten, streng veroordeeld. Onder andere de Al-Azharuniversiteit in Caïro, een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam, en Qatar, dat vaak het verwijt krijgt moslimfundamentalisten te financieren, hebben al gereageerd.

De Franse moslimraad veroordeelt ‘met de grootste klem de terreurdaad met uitzonderlijk geweld’. Zij vraagt ‘provocaties die alleen maar olie op het vuur kunnen gieten te vermijden’, en roept moslims op ‘zeer waakzaam te zijn’ in verband met ‘manipulaties van groepen met extremistische inzichten, welke ze ook zijn’.

Een aanslag op het leven en de vrije meningsuiting, een van de pijlers van onze democratie

Executief van de Moslims van Belgiu0026#xEB;

In ons land spreekt de EMB (Executief van de Moslims van België) van een ‘aanslag op het leven en de vrije meningsuiting, die een van de pijlers is van onze democratie’. De organisatie biedt haar ‘oprechte deelneming aan de slachtoffers en hun familie aan en drukt steun en solidariteit uit met het drama dat hen treft.’

De organisatie roept daarnaast alle moslimactoren op het terrein, zoals onder anderen imams en moslimleerkrachten, op om geweld en terrorisme in alle vormen sterk te veroordelen en om een discours te voeren van vrede en respect voor de democratische waarden. De EMB vraagt de media en de burgers, in al hun diversiteit, om geen stellingen te onderschrijven die leiden tot wederzijdse beschuldigingen. Tot slot maant de EMB aan ‘om te strijden tegen de verwarring tussen wie terroristische daden pleegt in de naam van de islam en de islamitische burgers die geweld verwerpen en willen leven in vrede en tolerantie’.

Bedrogen

Tariq Ramadan, islamoloog aan de Oxford University, voorzitter van de denktank European Muslim Network en een van de bekendste Europese moslims, schreef op zijn Facebookpagina: ‘In tegenstelling tot wat kennelijk is verkondigd door de daders, is het niet de profeet die is gewroken, het is onze godsdienst, onze waarden en islamitische principes die zijn bedrogen en aangetast.’

Een laffe daad, die wordt verworpen door de islam net zoals door andere religies.

Ook verschillende Arabische landen, waaronder Algerije, Bahrain, Egypte, Irak, Jordanië, Marokko, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten, hebben de terreurdaad al veroordeeld. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Choukri zei: ‘Mijn land staat aan de zijde van Frankrijk tegenover het terrorisme, een gezamelijke internationale inspanning is nodig om er paal en perk aan te stellen.’ Saudi-Arabië spreekt van ‘een laffe daad, die wordt verworpen door de islam net zoals door andere religies’.

Voor Qatar, dat vaak het verwijt krijgt moslimextremisten in onder andere Irak en Syrië financieel te steunen, zijn ‘dergelijke daden die ongewapende burgers viseren tegenstrijdig met alle principes en alle morele en menselijke waarden’.

Ook enkele belangrijke instellingen, zoals de Arabische Liga en de Al-Azharuniversiteit in Caïro, een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam, veroordelen de aanslag. ‘De islam verwerpt elke vorm van geweld,’ aldus Al-Azhar.

Turkije en Iran

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu veroordeelde ‘met de sterkste klem het terrorisme’ en ontkende elke link tussen de islam – ‘de religie van de vrede’ – en geweld. ‘Het is geen correcte benadering om de islam aan terrorisme te linken, er gebeuren ook terreuraanslagen door aanhangers van andere religies’, zei hij.

De regering van Iran, waar in de hoofdstad Teheran ook felle protesten tegen de Mohammed-karikaturen van Charlie Hebdo waren, veroordeelt de aanslag door te zeggen dat ‘elke terreurdaad tegen onschuldigen niet strookt met de islamleer’. ‘Het gevolg van een golf van radicalisme en geweld die zich de afgelopen tien jaar over de wereld heeft uitgespreid’. Iran laakt verder ‘het slechte beleid, waarbij men twee maten en twee gewichten hanteert om geweld en extremisme aan te pakken’.

In Bosnië, waar 40 procent van de bevolking moslims is, veroordeelde de grote moefti de ‘brutale terreurdaad’. ‘Ik betuig mijn volledige solidariteit met het Franse volk’, schreef Hoessein Kavazovic volgens Le Monde. ‘Ik veroordeel hen die terreur en angst zaaien ten sterkste. Vrijheid is sterker dan angst en bijgevolg onverwoestbaar.’

Lof

Op Twitter wordt de aanslag ook geprezen, door vermoedelijke aanhangers van de terreurgroepering Islamitische Staat. The Guardian verzamelde enkele opvallende quotes: ‘Dit is de eerste, jullie zullen niet meer in veiligheid leven’, ‘Dit bewijst dat IS diep in Europa kan toeslaan wanneer het dat wil’ en nog ‘de leeuwen van de islam hebben de profeet gewroken. Dat de kruisvaarders bang zijn, want dat horen ze te zijn’.

Partner Content