Zimbabwaanse president Mugabe verkozen tot voorzitter Afrikaanse Unie

Robert Mugabe © Reuters

Robert Mugabe, de president van Zimbabwe, is door de 54 leden van de Afrikaanse Unie gekozen tot nieuwe voorzitter.

Robert Mugabe, de president van Zimbabwe, is gekozen tot voorzitter van de Afrikaanse Unie. Dat gebeurde op de tweedaagse top in Addis Abeba, de Ethiopische hoofdstad waar de Unie samenzit om zich te beraden over verdere maatregelen tegen ebola en de strijd tegen Boko Haram.

De 90-jarige Mugabe is de oudste leider van Afrika en volgt Mohammed Ould Abdel-Aziz, president van Mauritanië op. De Afrikaanse Unie werd opgericht in 1963 toen de meeste Afrikaanse landen onafhankelijk waren geworden.

Mugabe is president van Zimbabwe sinds 1980, het jaar waarin het land stopte met het van Londen afhankelijke, door de blanke minderheid gedomineerde Rhodesië te zijn. Zijn huidige ambtstermijn verloopt in 2018. De katholieke leider wordt als omstreden beschouwd onder meer omwille van zijn van gewelddadig optreden tijdens de verkiezingen in 2002. De president deinst er verder niet voor terug om de mensenrechten te schenden en mag daarom niet vrij reizen naar de Europese Unie.

In 2007 ontstond er een politiek relletje toen de Britse premier Gordon Brown de EU-Afrikatop wilde boycotten. Als Mugabe uitgenodigd werd, weigerde Brown aanwezig te zijn. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content