Zika: 150 wetenschappers willen Olympische Spelen in Rio uitstellen of verplaatsen

Rio © REUTERS

In een open brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vragen 150 wetenschappers dat de Olympische Spelen in Rio uitgesteld of verplaatst worden. Het is ethisch onverantwoord om een half miljoen mensen potentieel aan een actief virus bloot te stellen, vinden ze.

De brief wordt ondertekend door specialisten in biologie en medische wetenschappen, door filosofen en docenten bio-ethiek.

“De bedoeling van de brief is dat er een open discussie komt over de risico’s die gepaard gaan met de geplande Olympische Spelen in Brazilië”, aldus Arthur Caplan, professor Bio-ethiek aan New York University, in e-gesprek met de Washington Post. “Als Rio doorgaat, verdient de wereld een volledige discussie over het waarom en de potentiële risico’s”. Want, dat is een van de argumenten in de brief, we weten nog niet helemaal welke gevolgen het zikavirus heeft.

Tot dusver raadt de Wereldgezondheidsorganisatie zwangere vrouwen af om naar Brazilië te reizen – zika kan geboortedefecten veroorzaken – en worden anderen aangeraden om bescherming tegen muggen te voorzien. De Olympische Spelen gaan in augustus door.

‘Ondanks fatalisme’

In de brief wordt gepreciseerd dat de wetenschappers de oproep doen “ondanks verspreid fatalisme dat de Spelen van Rio onvermijdelijk zijn of ’te groot om te falen’. De geschiedenis leert dat dit fout is: in 1916, 1940 en 1944 werden de Olympische Spelen niet alleen uitgesteld maar afgelast, en andere sportgebeurtenissen werden verplaatst omwille van ziekte”, zoals de Africa Cup tijdens de ebola-epidemie.

“We zijn het eens met de VS-gezondheidsdiensten die werknemers aanraden om reizen naar gebieden met actieve zika-virusoverdracht uit te stellen. Als dat advies algemeen gevolgd zou worden, zou geen enkele atleet moeten kiezen tussen het risico op ziekte en de deelname aan een competitie waarvoor velen hun hele leven hebben getraind”.

‘Wat met arme landen?’

“Maar onze grotere zorg is de bredere gezondheid. De Braziliaanse versie van het zika-virus is schadelijk op een manier die de wetenschap nog niet eerder heeft geobserveerd. Een onnodig risico zal te beurt vallen aan 500.000 buitenlandse toeristen die de Spelen zullen bijwonen, en die potentieel besmet kunnen worden en de ziekte verspreiden. Als dat zou gebeuren in arme, tot dusver niet aangetaste gebieden (het merendeel van Zuid-Azië en Afrika), kan het leed groot zijn. Het is onethisch om dat risico te lopen, gewoon om Spelen te houden die toch zouden kunnen doorgaan, als ze uitgesteld en/of verplaatst worden.”

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content