De zaak werd eerder al in beroep verworpen, maar het Non Human Rights Project ging nog een stap hoger in zijn juridisch verzet.

Tommy , 24 of 26 al naargelang de bron, wordt als huisdier gehouden in Gloversville, een stad in de staat New York. Hij zit in een kooi en wordt lange perioden alleen gelaten.

Volgens de dierenrechtenorganisatie gebeurt dit duidelijk tegen zijn zin, en moet de rechtbank hem in een omgeving plaatsen die zo dicht mogelijk zijn natuurlijke omgeving benadert. De groep eist dat Tommy wordt getransfereerd naar een park voor chimpansees in Florida.

'Luxekooi'

De verdediging van de eigenaar vindt dat de het Non Human Rights Project de feiten verkeerd voorstelt. Zijn hok heeft 150.000 dollar gekost, aldus de verdediging, en de eigenaar heeft Tommy drie jaar geleden al op een wachtlijst voor het park in Florida geplaatst.

Maar dat is niet wat de dierenorganisatie wil argumenteren. Ze wil, voor het eerst, een chimpansee de status van rechtspersoon geven, waardoor de besissing niet langer bij de "baas" of "eigenaar" ligt, maar in wezen bij Tommy zelf, die als rechtspersoon het recht op vrijheid heeft, "om te beginnen bewegingsvrijheid".

Een uitspraak zou er over 4 tot 6 weken kunnen zijn.

(Belga/RR)

De zaak werd eerder al in beroep verworpen, maar het Non Human Rights Project ging nog een stap hoger in zijn juridisch verzet. Tommy , 24 of 26 al naargelang de bron, wordt als huisdier gehouden in Gloversville, een stad in de staat New York. Hij zit in een kooi en wordt lange perioden alleen gelaten. Volgens de dierenrechtenorganisatie gebeurt dit duidelijk tegen zijn zin, en moet de rechtbank hem in een omgeving plaatsen die zo dicht mogelijk zijn natuurlijke omgeving benadert. De groep eist dat Tommy wordt getransfereerd naar een park voor chimpansees in Florida.De verdediging van de eigenaar vindt dat de het Non Human Rights Project de feiten verkeerd voorstelt. Zijn hok heeft 150.000 dollar gekost, aldus de verdediging, en de eigenaar heeft Tommy drie jaar geleden al op een wachtlijst voor het park in Florida geplaatst.Maar dat is niet wat de dierenorganisatie wil argumenteren. Ze wil, voor het eerst, een chimpansee de status van rechtspersoon geven, waardoor de besissing niet langer bij de "baas" of "eigenaar" ligt, maar in wezen bij Tommy zelf, die als rechtspersoon het recht op vrijheid heeft, "om te beginnen bewegingsvrijheid".Een uitspraak zou er over 4 tot 6 weken kunnen zijn.(Belga/RR)