In Haïti zijn nu al minstens 724 mensen gestorven aan cholera. Minstens 11.125 mensen uit vijf van de tien departementen van het land zijn geïnfecteerd. Volgens de Verenigde Naties (VN) is bijna 164 miljoen dollar (120 miljoen euro) nodig voor dringende noodhulp.

Dat heeft Elisabeth Byrs van het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) vrijdag gezegd in Genève.

De VN vrezen dat de cholera-epidemie in de komende zes tot twaalf maanden tot 200.000 mensen in Haïti kan treffen.

Overvol

De epidemie houdt ondertussen ook de hoofdstad Port-au-Prince in haar greep, zo meldt Artsen zonder Grenzen (AzG). Ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten. AzG schroeft de behandelcapaciteit voor cholerapatiënten op van 400 naar 1.000 bedden.

In heel Haïti hebben teams van Artsen Zonder Grenzen nu al meer dan 10.000 vermoedelijke choleragevallen behandeld.

"De mensen komen vaak huilend of zelfs schreeuwend binnen. Ze kennen cholera niet en de hele stad is in paniek," zegt Stefano Zannini, een van de coördinatoren van AzG in Haïti.

"Onze teams krijgen zeven keer meer patiënten binnen dan drie dagen geleden. In de sloppenwijk Cité Soleil hadden we woensdag 216 nieuwe cholerapatiënten. De mensen komen van overal, zowel uit de sloppenwijken als uit de meer welgestelde buurten."

AzG benadrukt ook dat de hulpverlening bemoeilijkt wordt door een tekort aan ruimte, gebrek aan infrastructuur en te weinig schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

In Haïti zijn nu al minstens 724 mensen gestorven aan cholera. Minstens 11.125 mensen uit vijf van de tien departementen van het land zijn geïnfecteerd. Volgens de Verenigde Naties (VN) is bijna 164 miljoen dollar (120 miljoen euro) nodig voor dringende noodhulp. Dat heeft Elisabeth Byrs van het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) vrijdag gezegd in Genève. De VN vrezen dat de cholera-epidemie in de komende zes tot twaalf maanden tot 200.000 mensen in Haïti kan treffen. Overvol De epidemie houdt ondertussen ook de hoofdstad Port-au-Prince in haar greep, zo meldt Artsen zonder Grenzen (AzG). Ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten. AzG schroeft de behandelcapaciteit voor cholerapatiënten op van 400 naar 1.000 bedden. In heel Haïti hebben teams van Artsen Zonder Grenzen nu al meer dan 10.000 vermoedelijke choleragevallen behandeld. "De mensen komen vaak huilend of zelfs schreeuwend binnen. Ze kennen cholera niet en de hele stad is in paniek," zegt Stefano Zannini, een van de coördinatoren van AzG in Haïti. "Onze teams krijgen zeven keer meer patiënten binnen dan drie dagen geleden. In de sloppenwijk Cité Soleil hadden we woensdag 216 nieuwe cholerapatiënten. De mensen komen van overal, zowel uit de sloppenwijken als uit de meer welgestelde buurten." AzG benadrukt ook dat de hulpverlening bemoeilijkt wordt door een tekort aan ruimte, gebrek aan infrastructuur en te weinig schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.