Bij het Amerikaanse bombardement vielen 22 doden.

Campbell bleef er in de commissie voor strijdkrachten van de Senaat wel bij dat de als oorlogsmisdaad bestempelde aanval gevraagd was door de Afghaanse troepen. Het was de Amerikaanse bevelvoering die de beslissing nam voor het bombardement. "We zouden nooit met opzet een beschermde medische instelling viseren", luidde het.

Artsen zonder Grenzen reageerde maandag al woedend toen Campbell zei dat het Afghaanse leger de aanval gevraagd had. De ngo beschuldigde de Amerikanen ervan "de verantwoordelijkheid te proberen afschuiven op de Afghaanse regering."

De generaal sprak zich ook uit voor een langer verblijf van de buitenlandse troepen in Afghanistan, nu de taliban steeds feller van zich laten horen. "Afghanistan blijft een van de gevaarlijkste regio's ter wereld", aldus Campbell. In principe moeten de 9.800 Amerikaanse militairen die nu nog in Afghanistan verblijven, tegen eind 2017 teruggetrokken worden. Het is echter twijfelachtig dat de Afghaanse veiligheidstroepen het dan zonder de steun van de VS kunnen rooien.

Tegen eind dit jaar zou het aantal Amerikaanse soldaten in Afghanistan naar 5.500 moeten zakken. Obama had eerder dit jaar al aangekondigd de troepen trager dan gepland te zullen terugtrekken. (Belga/JH)

Bij het Amerikaanse bombardement vielen 22 doden.Campbell bleef er in de commissie voor strijdkrachten van de Senaat wel bij dat de als oorlogsmisdaad bestempelde aanval gevraagd was door de Afghaanse troepen. Het was de Amerikaanse bevelvoering die de beslissing nam voor het bombardement. "We zouden nooit met opzet een beschermde medische instelling viseren", luidde het. Artsen zonder Grenzen reageerde maandag al woedend toen Campbell zei dat het Afghaanse leger de aanval gevraagd had. De ngo beschuldigde de Amerikanen ervan "de verantwoordelijkheid te proberen afschuiven op de Afghaanse regering." De generaal sprak zich ook uit voor een langer verblijf van de buitenlandse troepen in Afghanistan, nu de taliban steeds feller van zich laten horen. "Afghanistan blijft een van de gevaarlijkste regio's ter wereld", aldus Campbell. In principe moeten de 9.800 Amerikaanse militairen die nu nog in Afghanistan verblijven, tegen eind 2017 teruggetrokken worden. Het is echter twijfelachtig dat de Afghaanse veiligheidstroepen het dan zonder de steun van de VS kunnen rooien. Tegen eind dit jaar zou het aantal Amerikaanse soldaten in Afghanistan naar 5.500 moeten zakken. Obama had eerder dit jaar al aangekondigd de troepen trager dan gepland te zullen terugtrekken. (Belga/JH)