Zichtbaar vanuit de ruimte: dagelijks komen zo’n 10.000 Russen aan in Georgië

Aan de grens met Georgië, 25 september 2022. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Op satellietbeelden is te zien hoe vrachtwagens en auto’s wachten in een file nabij de Russische grens met Georgië. De inzittenden willen vermoedelijk aan de gedeeltelijke mobilisatie te ontsnappen.

De toestroom komt op gang nadat de Russische president Vladimir Poetin de mobilisatie van honderdduizenden Russen heeft bevolen om in Oekraïne te vechten. De aankondiging heeft ook een stormloop op vliegtickets veroorzaakt, omdat veel Russen vrezen dat zij worden opgeroepen om te gaan vechten.

Dagelijks komen er nu zo’n 10.000 Russen aan in Georgië. Dat heeft de Georgische minister van Binnenlandse Zaken Vakhtang Gomelauri bekendgemaakt.

De Russische autoriteiten erkennen dat er een grote toestroom van auto’s is die naar Georgië willen. Rusland riep de Russen op het land niet proberen te verlaten en kondigde extra politie-inzet aan ‘om de verkeersveiligheid te waarborgen’. 

Mongolië

Naast Georgië heeft ook de grens met Mongolië een toevloed gezien sinds de aankondiging van de mobilisatie, zo blijkt eveneens uit satellietbeelden. 

Grens met Mongolië, 23 september 2022.

Kazachstan

Daarnaast zijn al bijna 100.000 Russen zijn naar Kazachstan gereisd. Volgens de autoriteiten heeft het land moeite om alle mensen op te vangen die de Russische mobilisatie in het buitenland willen ontlopen.

Doordat alle extra Russen op zoek zijn naar onderdak, zouden veel Kazachse hotels en hostels zijn volgeboekt en zijn de huren in het land sterk gestegen. Sommige Kazachen roepen op de grens met Rusland tijdelijk te sluiten, maar dat is president Kassim-Jomart Tokajev niet van plan. ‘De meesten zijn gedwongen te vertrekken door de wanhopige situatie’, zei hij in een toespraak. ‘We moeten voor hen zorgen en hun veiligheid garanderen.’

Tokajev gaat de situatie wel bespreken met Moskou. Zijn binnenlandminister heeft aangegeven de tijd te willen verkorten dat Russen zonder visum of paspoort in Kazachstan kunnen verblijven.

Kazachstan en Rusland delen een grens van 7.600 kilometer, de op een na langste grens ter wereld. Er woont een grote Russische minderheid in de voormalige Sovjetstaat en het Russisch wordt er veel gesproken. Toch stelt Kazachstan zich terughoudend op als het gaat om de oorlog in Oekraïne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content