'Zes medewerkers van president Trump gebruikten privé e-mails' (New York Times)

26/09/17 om 05:25 - Bijgewerkt om 05:31

Bron: Belga

Minstens zes raadgevers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben hun privaat e-mailadres gebruikt voor zaken die het Witte Huis aanbelangen. Dat schrijft The New York Times.

'Zes medewerkers van president Trump gebruikten privé e-mails' (New York Times)

Drie van de zes: Gary Cohn, Jared Kushner en Ivanka Trump © REUTERS

Zondag berichtte het magazine Politico al dat Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Trump, zijn eigen e-mailadres had gebruikt om te communiceren met regeringsleden. Een advocaat van Kushner heeft ondertussen al bevestigd dat de 36-jarige van januari tot augustus werk-e-mails heeft verstuurd met zijn persoonlijk account.

Naast Kushner zouden volgens de New York Times onder anderen ook nog de voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis, Steve Bannon, en de gewezen stafchef Reince Priebus 'occasioneel' hun privaat e-mailadres hebben gebruikt. Daarnaast worden ook de economisch adviseur Gary Cohn en speechschrijver Stephen Miller genoemd, net als Trumps dochter Ivanka.

Hillary

Medewerkers van de Amerikaanse regering moeten eigenlijk hun officiëel account voor werk-e-mails gebruiken, zodat hun gesprekken beschikbaar zijn voor het publiek en toezichtsorganen. Het is echter niet illegaal om een privé-adres te gebruiken, zolang alle werkgerelateerde e-mails naar het officiële adres worden doorgestuurd.

De onthullingen zijn vooral vervelend omdat Trump tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen zijn Democratische rivaal Hillary Clinton herhaaldelijk had aangewreven dat ze als minister van Buitenlandse Zaken een persoonlijk e-mailadres voor regeringsaangelegenheden had gebruikt.

Maar volgens de bronnen van het Witte Huis, die de Times aanhaalt, zijn er toch aanzienlijke verschillen. Clinton werkte exclusief met privé-mails en met een privé-server terwijl het gebruik van de adviseurs van Trump wordt omschreven als 'sporadisch'.

Onze partners