Zes Catalaanse politici vrij op borg, vier anderen blijven in cel

04/12/17 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Bron: Belga

De vroegere Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras en drie andere beklaagden moeten in de gevangenis blijven. Dat heeft een Spaanse onderzoeksrechter beslist. Zes andere beklaagden werden op borg vrijgelaten.

Zes Catalaanse politici vrij op borg, vier anderen blijven in cel

Foto van Jordi Sanchez en Jordi Cuixart © Reuters

Naast Oriol Junqueras moeten ook ex-minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn en de leiders van de separatistische bewegingen ANC en Omnium Cultural, Jordi Sánchez en Jordi Cuixart, langer in de gevangenis blijven. Zes andere beklaagden mogen de gevangenis verlaten, zij het wel tegen betaling van een borgsom van 100.000 euro.

De politici werden na de onafhankelijkheidsverklaring van het Catalaanse regionale parlement eind oktober in voorhechtenis geplaatst en hebben vorige week hun vrijlating gevraagd. Enkel dan kunnen ze zich kandidaat stellen voor de verkiezing van 21 december in Catalonië. De beklaagden worden verdacht van rebellie, opruiing en verduistering van overheidsgeld.

In Brussel pleiten de advocaten van Carles Puigdemont en enkele andere Catalaanse ministers vandaag voor de raadkamer, die zich moet uitspreken over de internationale aanhoudingsbevelen die Spanje uitvaardigde. Eerder vroeg het Brusselse parket al om de aanhoudingsbevelen uitvoerbaar te maken.

Onze partners