Zelfs NRA voor herziening verkoop vuurwapen-onderdeel na Las Vegas

05/10/17 om 22:52 - Bijgewerkt op 06/10/17 om 00:41

De National Rifle Association (NRA) gaf donderdag een persbericht uit waarin het aangaf een herziening van de verkoop van zogenaamde 'bump stocks' te ondersteunen. Met 'bump stocks' maakte de schutter in Las Vegas van zijn semi-automatische wapens vol-automatische wapens.

Zelfs NRA voor herziening verkoop vuurwapen-onderdeel na Las Vegas

Een 'bump stock' (r) dat vastgemaakt kan worden aan een semi-automatisch vuurwapen om de afvuursnelheid te versnellen, in een winkel in Orem, Utah. © REUTERS

'De NRA gelooft dat apparaten die ontworpen zijn om semi-autmatische wapens te laten werken als vol-automatische wapens aan verdere regulering onderworpen moeten zijn', liet de lobbyclub voor vuurwapenfabrikanten donderdag weten. Vol-automatische wapens zijn verboden in de VS.

Naar verwachting wordt volgende week een wetsvoorstel ingediend door de Republikeinse afgevaardigde uit Florida Carlos Curbelo die de verkoop van 'bump stocks' moet verbieden. Spreker van het Huis der Afgevaardigden Paul Ryan had eerder deze week al laten weten dat de apparaten, een betrekkelijke nieuw fenomeen, niet te koop zouden moeten zijn. Ook het Witte Huis staat achter een verbod op de 'bump stocks'.

Tegelijkertijd zegt de NRA dat geen enkel verbod het soort schietpartijen als in Las Vegas zal tegenhouden. Daarom roept de organisatie op tot een versoepeling van regelgeving omtrent het meenemen van vuurwapens over statengrenzen. Zo zouden inwoners van Arizona, waar zeer weinig beperkingen zijn voor wapenbezit, hun wapens bijvoorbeeld makkelijker mee kunnen nemen naar buurstaat Californië, waar veel strengere wetgeving geldt. Op die manier zouden Amerikanen volgens de NRA zichzelf en hun familie beter kunnen beschermen in het geval ze aangevallen worden.

Activisten voor meer regelgeving over vuurwapenbezit hebben aangegeven mee te werken aan het verbod op de 'bump stocks', maar roepen tegelijkertijd op tot verdere regelgeving, zoals uitgebreide checks voor aanschaf van vuurwapens en een nationale database van vuurwapenbezitters.

Onze partners