‘Zelfs kinderen van amper 15 trekken naar Syrië’

ISIS-militanten in Syrië © Reuters

De Britse terrorisme-experts Richard Barrett en Raffaello Pantucci onderzochten waarom jongens die geboren en getogen zijn in het Westen, gaan vechten in Syrië of Irak. Knack sprak met hen.

Hoeveel buitenlandse jongeren zijn inmiddels betrokken bij de oorlog in Syrië?

Barrett: De officiële tellingen beginnen vanaf juli 2011, een paar maanden na de start van de burgeroorlog. Sindsdien zijn er volgens die tellingen 12.000 mensen uit minstens 81 landen naar Syrië vertrokken, waarvan ruim 2500 uit westerse landen. Het zijn er ongetwijfeld meer, want veel landen hebben geen cijfers en de overheden die wel ‘geteld’ hebben, weten in feite niet exact hoeveel mensen vertrokken zijn.

Wat is de motivatie van die buitenlandse Syriëstrijders?

Pantucci: De meesten vertrekken met de intentie én de verwachting dat ze in Syrië ‘het goede’ zullen kunnen doen: hun motieven zijn nobel. Elke dag zien ze op het nieuws of het internet hoe arme moslims worden onderdrukt door een tiran tegen wie niemand iets onderneemt, hoe in Aleppo gebouwen gebombardeerd en burgers gedood worden, en hoe het Westen in de schoot van de Verenigde Naties tot geen enkele overeenstemming komt en de oorlog in Syrië laat ‘uitbranden’. Het is echt niet verwonderlijk dat jonge moslims daarover kwaad worden. Ze hebben heus geen radicale prediker of website nodig om tot het besluit te komen om zelf te gaan vechten. Stel je voor: je bent een jonge moslim die net van school komt met in het beste geval het vooruitzicht op een slecht betaalde job in een telefoonwinkel. Je ziet de gruwel in Syrië, wilt gaan helpen en hebt ook wel zin in lekker knallen met een kalasjnikov. Voor je het weet, ben je vertrokken.

Zijn het vooral tienerjongens die vertrekken?

Barrett: De gemiddelde leeftijd ligt bijzonder laag, wat overigens een algemene tendens is in de radicalisering van jongeren. Degenen die indertijd naar Afghanistan vertrokken, waren gemiddeld tussen de 25 en 30 jaar oud. In Syrië en Irak vechten nu veel buitenlandse kindsoldaten: jongens die bijlange nog geen 18 zijn. Zelfs kinderen van amper 15 trekken naar het front. Natuurlijk zijn er ook oudere strijders: Abdul Waheed Majeed, de allereerste Brit die met een Mad Max-achtige truc de gevangenis van Aleppo inreed en zich opblies, was 41. De meeste vertrekkers leven ook in de overtuiging dat ze niet zullen terugkeren. (JS)

Het volledige interview met Richard Barrett en Raffaello Pantucci leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content