Zelfmoordaanslag al-Shabaab in Mogadishu: ‘We doodden meer dan 20 regeringsmedewerkers’

Een patrouille van federale regeringstroepen in Mogadishu, Somalië. © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

‘We hebben meer dan 20 medewerkers van de afvallige regering gedood’, stelt terreurbeweging al-Shabaab na een zelfmoordaanslag op een luxehotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Er vielen meerdere gewonden, onder wie de vicepremier.

Een militant van terreurbeweging al-Shabaab ramde met een voertuig volgeladen met explosieven de toegangspoort van een luxehotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Een andere zelfmoordstrijder ging het hotel vervolgens binnen en blies zichzelf op. Dat bericht Associated Press. De aanslag gebeurde vlak bij het presidentieel paleis.

Nieuwssite Al Jazeera schrijft dat er sprake was van twee bomauto’s en dat er een vuurgevecht volgde toen strijders het hotel bestormden.

‘Het gebouw werd hard geraakt, de explosie was erg groot en ik zag dat elf lichamen werden weggedragen’, vertelde agent Abulrahman Ali aan Agence France-Presse. ‘Er vielen ook veel gewonden, een groot aantal is ernstig gewond.’

‘Waanden zich veilig’

Hoewel de politie in The Guardian over minstens elf doden spreekt, zei een vertegenwoordiger van het paleis dat er minstens 25 mensen omkwamen en dat het aantal nog zou toenemen omwille van de kritieke toestand van gewonden.

Al-Shabaab eiste op zijn radiozender Andulus de verantwoordelijkheid voor de aanslag op en deed dat ook in een telefoongesprek met Al Jazeera. Daarbij vertelde de groepering nog meer dan 20 regeringsmedewerkers te hebben gedood.

‘We hebben meer dan 20 medewerkers van de afvallige regering gedood’, citeert Al Jazeera het gesprek. ‘Ze verzamelden zich omdat ze zich veilig waanden voor de Mujahedin’, vertelde de militaire woordvoerder van al-Shabaab Abdiaziz abu Muscab.

Ook de vicepremier, Mohamed Omar Arte, raakte gewond bij de aanslag en werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij bevond zich met heel wat andere belangrijke overheidsmedewerkers in het hotel op het moment van de aanslag, aldus The Guardian.

Tweede aanslag in maand tijd

Het gaat om de tweede aanslag in een hotel in Mogadishu in minder dan een maand tijd. Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto op 22 januari kwamen drie Somaliërs om het leven. De aanslag gebeurde voor een hotel waar de entourage van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al enkele dagen voor diens aankomst aanwezig was.

Al-Shabaab heeft vele aanslagen gepleegd in Somalië en buurlanden als Kenia. Van 2007 tot 2011 had het de controle over Mogadishu. Daarna werd de terreurbeweging uit de hoofdstad en andere grote steden verdreven. Maar ondanks tegenslagen in 2014, blijft al-Shabaab een dreiging voor Somalië vormen met geregeld dodelijke aanslagen tegen de overheid.

Partner Content