Zeldzame Kuifje-tekening voor 753.000 euro geveild in Parijs

© GF

Een zeldzame illustratie van Kuifje uit het album ‘Kuifje in Amerika’ is in Parijs voor 753.000 euro onder de hamer gegaan. Dat heeft het veilinghuis Artcurial meegedeeld.

De originele illustratie – op het formaat 21×15 cm – is een van de vier gekleurde buitentekstplaten bij het zwart-witalbum uit 1937. De tekening toont Kuifje, met een revolver in zijn rechterhand, die rechtstaat op de opstaptrede van een taxi die met grote snelheid door Chicago raast. Het gevoel voor perspectief en de weergave van de snelheid tonen het talent van Hergé aan, zo vermeldt het veilinghuis.

Voor de start van de veiling werd rekening gehouden met een verkoopprijs van 600.000 tot 700.000 euro. Maar die verwachting werd dus nog overtroffen. “We zijn dicht bij een recordbedrag uit 2015 uitgekomen”, zegt Eric Leroy, stripexpert bij het veilinghuis. Toen werd een andere buitentekstplaat van Hergé verkocht voor 770.600 euro.

De eerste acht zwart-witalbums van Kuifje (van ‘Kuifje in Afrika’ uit 1931 tot ‘De krab met de gulden scharen’ uit 1941) telden telkens vier zogenaamde buitentekstplaten. De illustraties, zonder tekstballon, waren de enige in kleur afgedrukte tekeningen in het album. Het gebeurt slechts zelden dat die buitentekstplaten van Hergé per opbod worden verkocht.

“Het gevoel voor perspectief en de weergave van de snelheid tonen het talent van Hergé aan.”© Hergé

Partner Content