Tepco, de uitbater van de kerncentrale Fukushima Daiichi, mat in een sloot die naar de zee leidt maar liefst 1.400 becquerel radioactiviteit per liter. Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK.

Dat peil ligt bijna 70 keer hoger dan waarden die op dinsdag waren gemeten en is het hoogste sinds het begin van de metingen. Arbeiders in de kerncentrale controleren sinds augustus vorig jaar dagelijks de radioactiviteit in het water in de sloot.

Dat de stralingswaarden de hoogte zijn ingeschoten, is wellicht het gevolg van de doortocht van de tyfoon Wipha. De hevige regenval die daarmee gepaard ging, heeft er volgens Tepco voor gezorgd dat vervuilde grond in de sloot is terechtgekomen. Een schoonmaakoperatie is gestart.

De kerncentrale van Fukushima raakte ernstig beschadigd bij de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami in maart 2011 aan de oostkust van Japan.

Tepco, de uitbater van de kerncentrale Fukushima Daiichi, mat in een sloot die naar de zee leidt maar liefst 1.400 becquerel radioactiviteit per liter. Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK. Dat peil ligt bijna 70 keer hoger dan waarden die op dinsdag waren gemeten en is het hoogste sinds het begin van de metingen. Arbeiders in de kerncentrale controleren sinds augustus vorig jaar dagelijks de radioactiviteit in het water in de sloot.Dat de stralingswaarden de hoogte zijn ingeschoten, is wellicht het gevolg van de doortocht van de tyfoon Wipha. De hevige regenval die daarmee gepaard ging, heeft er volgens Tepco voor gezorgd dat vervuilde grond in de sloot is terechtgekomen. Een schoonmaakoperatie is gestart.De kerncentrale van Fukushima raakte ernstig beschadigd bij de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami in maart 2011 aan de oostkust van Japan.