“Ze zijn in Amerika echt de kluts kwijt”

© Dimitri Van Zeebroeck

Voor de tiende keer op rij blikt Henk Hofland in het kerstnummer van Knack terug op het voorbije jaar.

Voor de tiende keer op rij blikt Henk Hofland in het kerstnummer van Knack terug op het voorbije jaar.

De nestor van de Nederlandse journalistiek Henk Hofland (83) kreeg vorige week de P.C. Hooftprijs, de hoogste literaire onderscheiding in Nederland, voor zijn gehele oeuvre. Voor het tiende keer op rij blikt hij in het kerstnummer van Knack terug op het voorbije jaar: het jaar van, onder meer, WikiLeaks, Wilders, Obama, de Tea Party en Lady Gaga.

“Het is geen vrolijke toestand in de binnenlanden van Amerika”, meldt Hofstand, net terug uit New York. “Ze zijn in de Verenigde Staten echt de kluts kwijt.”

Obama is een zwakke president, volgens Hofland, en de kans dat hij in 2012 herkozen wordt is klein.

“Het buitenland bestaat niet meer voor de VS, lijkt het wel. Het valt te vrezen dat het nieuws uit Washington de komende twee jaar vooral zal gaan over ruzies tussen de president en de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden over brandende kwesties als de aanvaarding van homoseksuelen in de strijdkrachten of het recht van Joe Sixpack om een vuurwapen te gebruiken.”

Niet alleen Amerika, maar ook Europa provincialiseert, zegt Hofland. “Iedereen zit met zijn neus in de plaatselijke problemen. In Nederland wordt het moslimdebat nu even verdrongen door het pedofielendebat.”

“Toen het internet ontstond en nog de digitale snelweg werd genoemd, dachten veel mensen: dit betekent de totale democratisering van de wereld. Maar het eindigde in een ontzaglijk dorpsgekrakeel. De overwegende toon op internetfora is die van ruzie, verongelijktheid en afzeiken.”

Hofland praat ook over zijn P.C. Hooftprijs en de vrienden die hij het voorbije jaar heeft verloren: Jan Blokker, Hans van Mierlo en Harry Mulisch: “Ik ben de enige van mijn generatie die de vlag nog een beetje laat wapperen. Jan, Harry en ik hebben een beslissend deel van onze jeugd, de puberteit, in de oorlog meegemaakt. In zijn roman Het stenen bruidsbed liet Harry Mulisch een van zijn personages zeggen: ‘Als ik dood ben, is de oorlog voorbij.’ Dat was geen arrogantie, maar gewoon de waarheid.”

(PPI/HvH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content