Zakenman met nauwe banden met Poetin wil Navalny ‘ruïneren’

Russisch gerecht blokkeert rekeningen van oppositieleider Navalny © belga

Jevgeny Prigozjin, een Russische zakenman die nauwe banden heeft met president Vladimir Poetin, zei woensdag dat hij Aleksej Navalny zou ‘ruïneren’. Navalny ligt in een coma in Berlijn na een vermoedelijke vergiftiging.

Navalny en een van zijn bondgenoten moeten een schoolmaaltijdenbedrijf 88 miljoen roebel (bijna 1 miljoen euro) schadevergoeding betalen vanwege een videoverslag dat ze over het bedrijf online plaatsten, zo oordeelde een rechtbank vorig jaar. Omdat het schoolmaaltijdenbedrijf een contract had met het cateringsbedrijf van Prigozjin Konkord, heeft de zakenman het bedrijf gecompenseerd. Maar hij is vastberaden om het geld alsnog bij Navalny en zijn kompaan te verhalen. ‘Ik ben van plan om deze groep van gewetenloze mensen te ruïneren’, zei Prigozjin in een verklaring dat dinsdagavond werd gepubliceerd door zijn bedrijf Konkord. Als Navalny de mogelijke vergiftiging overleeft, zou hij zich moeten ‘verantwoorden volgens de strenge Russische wet’, klinkt het nog.

Prigozjin wordt soms Poetin’s chef genoemd omdat zijn cateringsbedrijf voor het Kremlin heeft gewerkt. De zakenman wordt er daarnaast van beschuldigd een rol te hebben gespeeld in de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. In maart eiste hij daarvoor 50 miljard dollar ter compensatie. Ook wordt hij ervan beschuldigd verbonden te zijn met de paramilitaire organisatie Wagner, maar ook dat ontkent hij. Navalny is een van Poetin’s grootste tegenstanders en ligt nu in een ziekenhuis in Berlijn na een vermoedelijke vergiftiging. Navalny heeft meerdere malen de corruptie van de Russische elites aan de kaak gesteld in video’s en behaalde daarmee miljoenen views op sociale media.

Partner Content